Annons

Han för brottarvet vidare

Hököpinge Brottarklubbs "starke man", Kenneth Nordström, utsågs till årets ledare vid Skånes egen idrottsgala. Ska man bara gå efter engagemang är han väl värd priset.
Sport • Publicerad 8 februari 2008
Kenneth Nordström när han trivs som kanske allra bäst – i Hököpinges brottarlokal i Vellinge sporthall, tillsammans med brottare i alla åldrar. Bild: Malin Palm
Kenneth Nordström när han trivs som kanske allra bäst – i Hököpinges brottarlokal i Vellinge sporthall, tillsammans med brottare i alla åldrar. Bild: Malin PalmFoto: 

Det kvittar egentligen vilken dag man kommer till brottningslokalen i Vellinge sporthall - Kenneth Nordström är oftast på plats. Antingen finns han vid datorn och uppdaterar informationen kring HBK och brottningen i allmänhet eller så finns han i eller nära grupperna som tränar i lokalen. - Vi är ett stort gäng veteraner som håller igång minst en gång i veckan, förtydligar Kenneth, när TA-sporten hälsar på. Förutom all tid han lägger i lokalen ska läggas all tid som går åt att skjutsa och lotsa HBK-brottare till olika tävlingar runt om i landet. Dessutom är det Kenneth som är spindeln i nätet vid alla egna arrangemang. Att han dessutom är ordförande i HBK sedan många år - ja, behöver det egentligen påtalas?Alltihop började hemma i Malmö, där Kenneth växte upp tillsammans med mor och far och en bror. Far var ingen mindre än Agne "Kulladalaren" Nordström - en äkta legend inom brottningssporten. - Vi bodde på Kulladal när jag föddes, men jag växte upp på Börringegatan 2 på Mellanheden. Jag började också brottas i Mellanhedens BK. Att han sedan började i Kulladals BK i stället har att göra med en speciell händelse: - En kväll glömde man att hämta mig med bussen som hämtade upp oss unga och då blev det Kulladal i stället. Av Malmöklubbar var Kenneth aktiv även i Sparta men i Kulladal var han aktiv ända fram till 1984. - Då inledde jag min tränarbana och den började i BK Starke. Det var Lennart Persson som ville ha mig och jag stannade i tre säsonger. Jag minns att vi vann serien tre år i rad! Efter Starke blev det ett tränarår i Svedala men sedan började tanken gro när det gällde Hököpinge BK.

- Vi bosatte oss i Hököpinge 1986 och då fanns HBK som en vilande förening. Efter hand började vi brottas i garaget där hemma och sedan rullade det på. När jag uppvaktade Tommy Lindberg, som höll i fritidsnämnden i Vellinge kommun, visade han ljumt intresse. Jag gav dock aldrig upp och snart kunde vi börja träna i sporthallen.

Annons

Brottningen i Hököpinge har sedan omstarten gått i vågor men Kenneth är noga att poängtera:

- Just nu är det väldigt uppåt här och vi vinner nya brottare hela tiden. Plötsligt har vi ett 20-tal tjejer också. Och så har vi utbyggnaden att se fram emot.

Utbyggnaden handlar om ett rejält tillskott sporthallsyta för HBK öster ut och Kenneth vet att den finns med i budgeten 2008.

- Det ska bli skönt att vi kan få vara för oss själva och ska jag vara ärlig; vi känner oss aldrig riktigt välkomna av andra idrotter här i sporthallen!

Brottningen har ju sina problem från och till. Kommer Hököpinge BK att överleva?- Definitivt och jag är inte ens orolig den dagen jag själv inte orkar vara med längre. Då kommer min äldste son, Kristoffer, garanterat att ta över. Vad är din styrka som ledare?- Jag ger aldrig upp och så har jag ett ganska stort allmänt kunnande - jag är skolad och behärskar bland annat flera språk. Vad ser du närmast fram emot som brottningsentusiast?- Veteran-SM och sedan veteran-VM i Ryssland, där jag dock bara ska vara ledare.Sigge Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons