Annons

Han är Skånes snabbaste pensionär

Gert Magnusson är löpningens Mr Trelleborg. I helgen sprang 72-åringen hem veteran–DM på 10 000 meter. Tiden 46. 39,52 gör honom till årets snabbaste skånska pensionär på distansen
Sport • Publicerad 7 september 2010
Gert Magnusson, IFK Trelleborg, tränar drygt en mil om dagen under 243 av årets 365 dagar. Julafton, födelsedag, snöstorm – inget hindrar honom.
Gert Magnusson, IFK Trelleborg, tränar drygt en mil om dagen under 243 av årets 365 dagar. Julafton, födelsedag, snöstorm – inget hindrar honom.Foto: 

Med en vilopuls på 45 och en syreupptagningsförmåga på 50 är Gert Magnusson ingen vanlig pensionär. När hans jämnåriga i bästa fall tar en löptur på fem kilometer avverkar Gert Magnusson över det dubbla – 243 dagar om året.

– Jag tränar för att bli äldre på ett bra sätt. Det är skitviktigt att träna, alla kan göra det, säger han.

Annons

Motivationen är främst fysisk. För Gert Magnusson är löpningen ett sätt att hålla kroppen i trim.

– Jag ser en del människor som jag inte hade velat se ut som och de är yngre än mig, säger han.

Det var 1953 som allt började för den då 15-åriga Trelleborgskillen. Det blev tävlingar på distanserna 800 och 1000 meter för IFK Trelleborg. I mitten av 50–talet var en klubbtävling i Österrike dåtidens stora höjdpunkt för Gert Magnusson.

– Att få åka ut i Europa och tävla på 50-talet är som att åka till Sydpolen idag. Underlaget var kolstybb och startgroparna grävdes fram, berättar han.

– Jag kommer ihåg att jag sprang i mitt vita bomullslinne som det stod IFK Trelleborg på. Det stänkte upp kol så det blev helt prickigt efter ett lopp. Det gick inte att få bort i tvätten heller.

Under årens lopp blev distanserna längre. Gert Magnusson kombinerade banträning med terrängträning och minns hur folk han mötte på sina löpturer kunde stå och heja på honom. Det var inte så många som sprang då, säger han.

– Men på 70-talet kom den stora joggingvågen. Då var jag också den förste trelleborgaren genom tiderna som deltog i ett maraton.

Några fler maratonsatsningar blev det dock inte.

– Nej, träningen var så jäkla tråkig. Jag kom i mål på 3,02 efter att ha gått ut för hårt och fått problem med låret.

I dag är favoritdistansen 10 000 meter. Det blir några tävlingar om året men det är träningen som Gert Magnusson sätter i första rum. Förutom att han löper enligt schemat, springa två dagar i rad, vila en, tränar han regelbundet i sitt hemmagym.

Annons

– Inte för att bli någon Schwarzenegger, utan jag kör lätta vikter med många repetitioner. Jag vill se till att jag har full rörlighet i alla leder upp i åren.

Förutom träningen är kosten viktig för Gert Magnusson. Sedan tidiga löpår är han laktovegetarian, vilket innebär att man får äta mejeriprodukter, däremot inte kött och fisk.

– Jag märkte att jag presterade mycket bättre och mådde bättre när jag slutade äta kött och fisk.

Gert Magnusson siktar på att fortsätta sin träning så länge kroppen och hälsan tillåter.

– Nästa år siktar jag på SM på 5000 och 10 000 meter. Det är bra att ha ett mål, säger 72-åringen.

Björn Gustavsson
Nicolinn Nilsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons