Annons

Hamrén: Man lever som man förtjänar

Trots all flärd och lyx på vuxendagiset till hotell söder om Kiev: Det var en dag för deppande, en dag för rannsakan. Förbundskaptenen Erik Hamrén höll fast vid sin rätt svidande kritik."Vi spelade ingen bra match".
Sport • Publicerad 12 juni 2012
Förbundskapten Erik Hamrén under dagens pressträff på det svenska spelarhotellet Platium.
Förbundskapten Erik Hamrén under dagens pressträff på det svenska spelarhotellet Platium.Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Hamrén sov inte många timmar efter nederlaget som liknade en kapitulation kvällen innan på Olympiastadion.

– Man lever som man förtjänar och jag klagar inte, sade Hamrén.

Annons

När Ukraina land och rike runt firade och hyllade matchvinnaren Andrij Sjevtjenko och hans båda mål i 2–1-segern, slickade den svenska truppen såren på lyxhotellet Platium.

Och undrade:

Vad hände? Och varför?

Letade efter svar

Hamrén letade som alla andra efter svaren på de avgörande frågorna.

– Varför har jag inget svar på. Ska försöka få det i snacket med spelarna. Jag är förvånad och besviken att vi inte fick det att fungera som i de senaste landskamperna när det känts bra, sade han.

Förlusten satte landslaget i en rävsax. Seger mot England på fredag är ett måste. Och troligen ännu en mot Frankrike i den sista gruppspelsmatchen.

Annars är det flyget hem redan efter gruppspelet för andra Europamästerskapet i följd.

– Det vara bara fyra-fem spelare som kom upp i den nivån som jag ville. Spelarna är självkritiska. Och vi spelade ingen bra match. Det var inte den lyckligaste bussfärd jag har varit med om. När man inte är nöjd med insatsen är det inte roligt. Det är tyst, inget snack.

Får sörja en dag

Annons

– Spelarna är vinnare och vinnare tycker inte om att förlora. De måste få sörja i dag, det gör jag också. I morgon börjar vi med positiva tankar och fokuserar på England, sade Hamrén.

Vilka konsekvenser vissa individuella prestationer – eller brist på sådana – får när han bestämmer sig för vilken elva han skickar in till den "vinna-eller-försvinna"-drabbningen återstår att se, men han gav vissa vinkar dagen efter fiaskot mot Ukraina.

Besluten att använda Markus Rosenberg som anfallare, Ola Toivonen som vänstermittfältare och Rasmus Elm som defensiv innermittfältare, blev med facit i hand inte lyckade.

Hamrén erkände att han grunnade på en annan startelva, med Anders Svensson på planen och Rasmus Elm på kanten.

– Jag funderade på en försiktigare defensiv uppställning, med Anders i mitten och Rasmus på kanten.

Men förbundskapten vill inte säga att uttagningen var ett misstag.

Ångrar inget

– Misstag är ett för grovt ord. Jag trodde mycket på det här. Vi trodde på uppställningen, men det lyckades inte. Om det hade blivit bättre med en annan uppställning det vet vi inte. Då kanske vi fått kritik för att vi varit för defensiva. Men det går inte att ångra saker.

Däremot ändra.

Ett mer defensivt balanserat lag mot England?

– England har jag inte tänkt på hittills. Reine (Almqvist, spionen) kom tillbaka från England–Frankrike i natt och vi ska sätta oss i eftermiddag (tisdags) och prata. Hur vi ska ägna oss åt den matchen får vi återkomma till.

Sanna Wahanta
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons