Annons

Håll nollan, det räcker Isak!

På onsdagskvällen smäller det. Sveriges EM-öde avgörs under 90 minuter nervkittlande spel på Tivoli Neu.
Sport • Publicerad 17 juni 2008
Foto: 

Vi vet inte hur spelarna kommer agera. Men vi vet att vi själva knappt kan sitta, ligga eller stå framför tv:n, radion eller på plats i Innsbruck.

Vi behöver något tryggt, någon som inte böjer sig för vinden eller flyr undan fienden.

Annons

Ryssland kan vara rena skräcken att möta. Visst, laget föll mot Israel i kvalet och vann med blott 1-0 mot lilleputtnationen Andorra. Men Ryssland besegrade och kom före England i kvalgruppen och har spelarna en bra dag, då går inget landslag säkert. Sverige utgör inget undantag.

Guus Hiddink sägs ha två rävar bakom varje öra och förbundskaptenernas globetrotter nummer ett vet att förbereda ett lag för stordåd.

* Hiddink förde Holland till semifinal VM 1998 (förlust på straffar mot Brasilien)

* Hiddink förde Sydkorea till semifinal VM 2002 (besegrade Italien i åttondelen, Spanien i kvarten, utslaget av Tyskland i semin)

* Hiddink förde Australien till åttondelsfinal VM 2006 (kom före Kroatien, föll på omdiskuterad straff mot Italien).

VM i Sydafrika 2010, det är då han ska göra det omöjliga även med detta ryska lag. EM är egentligen bara ett delmål. Ett test där ingen kräver framgång, men där framgången ändå kan komma vid seger över vårt blågula landslag i Innsbruck.

Och vad talar för att den holländske taktikern ska misslyckas nu?

För svensk del en enda sak. En liten detalj kan tyckas, liten som den minsta av babusjkadockor.

Yttersta dockan handlar om hur vårt svenska landslag kommer prestera. Öppnar vi upp finns det andra saker. Zlatans knä. Om Daniel Andersson kan överträffa sig själv ännu en gång. Om backlinjen klarar att hålla sig vaken 90 minuter PLUS tilläggstid.

Det finns, likt babusjkadockan, många delar som kommer att avgöra vilket lag av Ryssland och Sverige som kommer att ta sig till kvartsfinal mot Holland.

Annons

Men jag talar om själva kärnan. Det som verkligen avgör för svensk del.

Den minsta av babusjkadockor som paradoxalt nog är den längsta spelaren i laget: Andreas Isaksson.

Det går inte annat än att imponeras av den långe från Måsvägen i Smygehamn.

Han gör sitt tredje mästerskap som landslagsetta. I de tidigare mästerskapen har han gjort riktigt bra ifrån sig, så bra att han köpts av större klubbar. Från Djurgården till Rennes 2004. Från Rennes till Manchester City 2006. Frågan är var han hamnar nu.

Mycket kan avgöras i denna match, den avgörande - den som visar vilka som är kapabla att stå emot all press, alla nerver, alla avslut.

Petr Cech klarade det inte, det såg vi häromdagen.

Det handlar om mental inställning mer än någonting annat. och på den punkten har Andreas Isaksson få övermän.

Isaksson har gjort stormatcher i blågult förr, men det är lätt att glömma bort för andra händelser i matcherna. Vid förra VM, mot Italien 2004 är det Zlatans klackmål vi minns bäst, men det var Isak som höll Sverige kvar i matchen och möjliggjorde för Zlatan att bli hjälte.

Två år senare, VM i Tyskland, spelade värdnationen ut ett tamt blågult lag och hade 20-tal vassa avslut. Isak förhindrade ett målmässigt ras och hade Henrik Larsson utnyttjat straffchansen så kunde matchen ha vänts.

Det är lätt att glömma för han har bara funnits där, tagits för given. Nu har Andreas Isaksson chansen att kliva in i den stora hjälterollen.

Annons

Många har oroats. Många har ifrågasatt. Andreas Isaksson hade inte spelat tävlingsmatch sedan? december när han gick in i premiärmatchen i Salzburg och höll nollan.

Mot Spanien var han en av de bästa i ett tappert kämpande svensk lag. Han släppte visserligen en retur till David Villa, men han reparerade misstaget - hans enda under 180 minuter.

Nu tror de flesta här i Innsbruck att Ryssland kommer gå på storoffensiv, anfalla brett med mycket folk. Den röda armén kommer att komma till många avslut och därför behövs en stark sista utpost. En babusjka som inte går att ta sig förbi. En storspelande Andreas Isaksson.

Belöningar väntar.

En flytt till en större och bättre klubb än Manchester City och revanschchans mot Holland för straffnederlaget i EM för fyra år sedan.

Vi vill uppleva nya fotbollsfester med vårt kära landslag. Vi vill fira i kväll, vi vill fira som vanligt på fredag och sedan vakna upp på midsommardagen och se fram emot kvartsfinalen mot Holland senare på kvällen.

Så snälla: Håll nollan, det räcker Isak!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons