Annons

GYLLEne tider för 60-årig småklubb

Sport • Publicerad 20 september 2007

Lika bra att erkänna direkt; rubriken GYLLEne tider ovan är kopierad. Peter Kronström använde sig av fyndigheten redan i jubileumsboken inför föreningens 50-årsjubileum. En helt fantastisk jubileumsbok förresten och väl värd att läsa för gemene småklubbsfan. Frågan är, om det finns några exemplar kvar?

I lördags var det alltså dags igen – tio år senare – och då handlade det naturligt för den matematikkunnige om Gylle AIF:s 60-årsjubileum!

Annons

Gyllepågarna kämpar frenetiskt på fotbollsplanen och vad då – en mittenplats i division sju är helt enligt förutsättningarna. Även om Holmeja IS ställde till det rejält, när man vann på självaste jubileumsdagen med 3– 2. På ett nästan halvfyllt Stadion.

Halvfyllt och halvfyllt förresten – åtminstone var det knökafullt i stadions serveringsdel minuterna före avspark och då var det PRO-kören från Trelleborg som ställt upp.

Med båda division sjulagen intågande som på självaste Nou Camp eller Old Trafford och uppställning på rad framför korvakiosken – ja, vad hade man mer att vänta i form av organisationens perfektionism?

Jo, döm om allas förvåning, när PRO-kören stämde upp i nationalsången med de skönaste av toner!

Den ende som väl varit med om något liknande – fast inomhus i en sunken brottningsarena – är Kim Holk. Kim är elitbrottare, numera i Hököpinge som brottande tränare, och han tillhörde de allra vassaste i segrande Holmeja.

Inne i klubbhuset serverades smörgåstårta och dukningen inför lördagskvällens hejdundrande festlighet stod klar och allt var å det grannaste.

Tänk, vad dessa småklubbsledare kan och vilken känsla som finns bakom en festlighet som denna 60-årsfest. Det vilar en rättfärdig stolthet över arrangemanget och alla involverade är värd all den uppskattning som går att ge och visa.

För några år sedan gick Folke Bergström bort. Folke – som tillsammans med Heino Mårtensson – var med och grundade Gylle Allmänna Idrottsförening 1947. Heino fanns på plats och han gick en extra runda kring trädet innanför entrén. Trädet planterades till Folkes minne i fjor och nu fanns en blomma nedlagd vid den uppsatta minnesstenen.

Det var där vid stenen, blommorna och trädet som Heino gick och funderade och säkerligen dök ett och annat minne upp. Månne han också drog sig till minnes exakt den där dagen, när han och Folke tog beslutet:

Att i skuggan av det nyligen avslutade världskriget starta en idrottsförening på en av jordens kanske skönaste idyller.

Annons

– Jag tycker det är dåligt av Förbundet att inte bättre uppmärksamma Heino nu när vi firar 60 år. Han har suttit i föreningens styrelse under samtliga år och jag undrar vem i hela Sverige som kan konkurrera, undrar Peter Kronström i klubbhuset. Och man kan just undra...

IFK Trelleborg är äldst med 97 år, Skanör/Falsterbo IF och Vellinge IF är 79, Höllvikens Gif 74, Östra Torp Gif 73, Minnesbergs IF 72, Gislövs IF 71, Anderslövs Boik jämna 70, Lilla Beddinge BK 65, BK Skansen och Klagstorps IF 63 år.

Sedan kommer Gylle AIF med sina jämna 60 år – så visst finns det nostalgi i storformat runt om bland Söderslätts småklubbar.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons