Annons

Guldmännen möts i Skanör

I London-OS tog Fredrik Lööf och Max Salminen Sveriges enda guldmedalj. I helgen är de konkurrenter utanför Skanörs hamn när de slåss om SM-guldet i finnjolle.
Sport • Publicerad 9 augusti 2013
Foto: 

– Vi är väldigt glada över att ha dem här. Och det finns flera andra duktiga seglare i startfältet, säger Marianne Palmkvist Berg, ordförande i Skanörs Båtklubb.

Fredrik Lööf och Max Salminen satt i samma båt och tog ett efterlängtat svenskt OS-guld när de vann starbåtsklassen 2012.

Annons

Sex OS-starter

Totalt har 43-åringen Fredrik Lööf representerat Sverige vid sex olympiska spel. Utöver guldet 2012 har han tagit brons i starbåt 2008 och i finnjolle 2000.

I början av 2013 aviserade han däremot att någon satsning mot ett sjunde OS inte kommer att bli av.

För 24-årige Max Salminen har satsningen på finnjolle nyligen tagit fart.

Och karriären har gått spikrakt uppåt.

I slutet av juli kom han på sjundeplats på EM och veckan senare vann han danska mästerskapen.

Frågan är hur långt Salminen ska räcka mot Fredrik Lööf, som tidigare i karriären tagit tre VM-guld och totalt sju VM-medaljer i finnjolle.

Senaste guldet togs dock så tidigt som 1999.

Storbildskärmar

SM avgörs i form av totalt nio seglingar fördelat på tre om dagen, fredag till söndag.

Annons

– Tävlingarna avgörs i öppet vatten, vilket innebär att det inte blir så tvära vindkast, berättar Marianne Palmkvist Berg.

SM-tävlingarna kommer att kunna följas på storbildskärmar i Skanörs hamn.

Senast det avgjordes SM i finnjolle i Skanör var 2010. Då segrade Björn Allansson, en annan av helgens favoriter och även svensk EM-seglare i finnjolle vid sidan av Max Salminen.

Louise Löfgren
Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons