Guldmakaren tar över

På torsdagen kom beskedet " det blir ett förbundskaptensbyte på damsidan. Marika Domanski Lyfors får stiga åt sidan. In kommer en gulmakare vid namn Thomas Dennerby.
Sport • Publicerad 28 april 2005
Thomas Dennerby tar över landslaget efter EM. Därmed får Marika Domanski Lyfors ta steget ner till talangutveckling och ansvara över U21-landslaget. @08 Bildbyline:BILD: Claes Nyberg
Thomas Dennerby tar över landslaget efter EM. Därmed får Marika Domanski Lyfors ta steget ner till talangutveckling och ansvara över U21-landslaget. @08 Bildbyline:BILD: Claes NybergFoto: 

Sverige har varit nära mästerskapsguld de senaste åren, men har aldrig nått hela vägen fram. Svenska fotbollförbundet vill ändra på det och tillsätter framgångsrike Thomas Dennerby som förbundskapten efter EM.

– Ett oerhört ärofyllt uppdrag som jag tror jag ska klara av, säger Thomas Dennerby.

Förbundets plan är tydlig. Thomas Dennerby kom in som assisterande förbundskapten i vintras och Marika Domanski Lyfors avtal går ut efter EM-slutspelet.

– På förbundet arbetar vi med långsiktiga lösningar där vi vill bevara kontinuiteten. Långsiktighet ger resultat. Vi vill också göra skiften på förbundskaptensposterna vid lämpliga tidpunkter och på ett planerat sätt, säger generalsekreteraren Sune Hellströmer.

– Vi går in i en ny fas, en ny period med viktiga slutspel: VM 2007, OS 2008 och EM 2009, Fortsätter Hellströmer. Målet är medalj av ädlaste valör och det finns mycket som talar för att Thomas Dennerby är rätt person för uppgiften.

2001 assisterade han Sören Cratz och Hammarby till SM-guld i herrallsvenskan

2003 ledde han Djurgården/Älvsjö till SM-guld under sitt första år som tränare för klubben

Ny guldtriumf med Djurgården/Älvsjö

Thomas Dennerby vill inte gå in på hur han ska nå liknande framgångar med det svenska landslaget, inte förrän EM är över.

– Men jag kan berätta om min fotbollsfilosofi. Egentligen handlar det om det svenska välorganiserade försvarsspelet där alla har en trygghet i hur de ska agera. Försvarsspelet ska vara tydligt och enkelt att förstå.

Och med sin bakgrund som fotbollsspelare i "Bajen" finns det naturligtvis en rejäl dos idéer från Söder.

– Jag tycker om attraktivt passningsspel, gärna kort. Men jag pratar inte om kortpassningar i sidled utan mer om spel i djupet och varierat med långa pass " spelet ska inte gå att läsa sönder. Djurgården/Älvsjö hade de rätta spelartyperna och de finns här (i landslaget) också, säger Thomas Dennerby.

Vilket landslag är bäst?

– Det är fortfarande USA. Men det är små marginaler och tyskorna gör alltid bra ifrån sig i mästerskapen.

– USA är väldigt tydliga i sitt spel, är fysiskt och starkt och spelar med mycket speed och styrka. Vi tränar inte lika mycket i våra roller " jag vill ha en tydlig linje och hittar hellre spelarna för de rätta rollerna.

Typiskt svenskt landslagstänk med andra ord som känns igen från Lars Lagerbäcks idéer.

En anledning till att Thomas Dennerby hoppade av som klubbtränare var hans civila arbete som utredare vid kriminalpolisen. Som förbundskapten tvingas han ta tjänstledigt i sex månader och sedan förmodligen sluta.

– Det var en av anledningarna till att jag funderade över att ta jobbet som förbundskapten. Jag fick ta den här diskussionen hemma med familjen. Det är inte säkert att min arbetsgivare vill ha mig tillbaka, men man kan ju hoppas att de ser det här som kompetenshöjande, säger Thomas Dennerby vars avtal med förbundet sträcker sig över EM-slutspelet 2009.

Närmaste uppgiften är att assistera Marika Domanski Lyfors till ett efterlängtat guld.

– Av hela mitt hjärta unnar jag tjejerna, Marika " och även mig själv " ett EM-guld. 2001 talade Hammarbys ledning klart och tydligt om att Sören inte skulle vara kvar över nästa säsong. Jag hoppas att alla tar i lite extra för att ta guld.

Martin Falkenby

Förbundskaptener a

Landslagets förbundskaptener genomtiderna:

1973 Christer Molander

1974-76 Hans Karlsson

1977-78 Tord Grip

1979 Ulf Bergquist

1980-87 Ulf Lyfors

1988-91 Gunilla Paijkull

1992-96 Bengt Simonsson

1996-2005 Marika Domanski Lyfors

2005" Thomas Dennerby

Källa: SvFF

Thomas Dennerby a

Född:13 augusti 1959

Bor:Tyresö

Familj:Gift med Lottie, barnen Jannica, 26, och Jimmy, 20, från tidigare äktenskap och Jennifer, 10

Arbetar:Till och med juni som narkotikautredare vid kriminalpolisen

Spelarkarriär:Hammarby 1977-85, Spårvägen 1986-87

Tränarkarriär:Värtan, Spårvägen, Hammarby, Djurgården/Älvsjö, assisterande förbundskapten

Aktuell:Sveriges näste förbundskapten från o m 1 juli

FOTBOLL TRELLEBORG
FOTBOLL TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.