Annons

Grusade fotbollsplaner

Visionen om ett Söderstadion i Trelleborg är fortfarande en vision. För även om Trelleborgs FF spelar i allsvenskan nästa år kommer Vångavallen inte byggas till. - Den ekonomiska utvecklingen tillåter inte någon ny läktare och åskådarsiffrorna är för låga, säger kommunalrådet Egil Ahl (s).
Sport • Publicerad 2 oktober 2003

Vångavallen förändrades 2001. Som ett led i en vision om en intim fotbollsarena plockades löparbanorna bort och en läktare för 1 500 åskådare byggdes på långsidan. Visionen innehöll två läktare till, på vardera kortsidan, men då TFF ramlade ur allsvenskan lades planerna på is. När TFF åter är på väg in i fotbollens finrum hoppades klubben att visionen skulle bli verklighet. - Vi har fört informella diskussioner med kommunen de senaste månaderna och vi vill gärna se en samsyn bland politikerna i den här frågan. Men jag förstår kommunens situation, det gäller att vara realist och jag ser själv inom sjukvården att den offentliga sektorn har allvarliga ekonomiska problem, säger TFF-ordföranden Per-Anders Abrahamsson. För TFF:s del är det viktigt med en förändring av hemmaarenan. Stämningen runt matcherna blir bättre med åskådarna närmare planen, vilket i sig lockar publik, och dessutom vill klubben ha bättre utrymme för verksamheten. Per-Anders Abrahamsson är medveten om kommunens bristande resurser. - Svensk ekonomi och världsekonomin är långsamt på väg uppåt och det kommer även spilla över på Vångavallen. Egil Ahl och jag är överens, det är bara våra tidtabeller som inte är samma. Om och när en tillbyggnad av Vångavallen sker kan Egil Ahl inte svara på och på frågan vad som händer vid ett eventuellt derby mot Malmö FF, då tusentals supportrar från Malmö väntas till Trelleborg och en ökad tillströmning av trelleborgare, svarar han: - Då får vi hitta en tillfällig lösning. Per-Anders Abrahamsson trodde att allt var klappat och klart för en konstgräsplan vid sidan av Vångavallen. Konstgräset är tänkt att ersätta grusplanen men inte heller det är genomförbart. - Det var äskat tre miljoner kronor för en konstgräsplan men vi kan inte ta med det i budgeten. Det finns en möjlighet för TFF att använda planen i Anderslöv, däremot kan en ny bedömning göras för nästa år. Men det är kört för i år, säger Egil Ahl. - Tråkigt att höra, säger Abrahamsson. En konstgräsplan är basal för vår ungdomsverksamhet som vi vill utveckla och då får vi bekosta planen själv. Hur då, ska ni låna pengar till kommunen? - Nej, vi får hitta ett annat ord än att låna. Vi måste hjälpas åt. En förändring kommer dock till stånd på Vångavallen. Planen breddas från nuvarande 65 meter till internationella måttet 68 meter. Därmed försvinner längdhoppsgrop och en bit av de kvarvarande löparbanorna framför huvudläktaren.

Martin Falkenby martin.falkenby@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons