Annons

Greklands Rehhagel försiktig optimist

Grekland kan bli första land att försvara en titel i fotbolls-EM. Men mästartränaren Otto Rehhagel väljer att ligga lågt: "Vi har inga storslagna drömmar", säger han till TT.
Sport • Publicerad 22 maj 2008
Greklands förbundskapten Otto Rehhagel. Bild: Scanpix
Greklands förbundskapten Otto Rehhagel. Bild: ScanpixFoto: 

När Österrike och Schweiz arrangerar fotbollsfest i juni blir det trettonde gången som fotbolls-EM avgörs. Sedan starten 1960 har nio länder vunnit. Men hittills har ingen lyckats vinna två mästerskap i rad.

Grekland är regerande mästare och hade bäst facit av alla lag i kvalet. Men den försiktige förbundskaptenen vågar inte ta ut något i förskott.

Annons

- Jag är realist, vi måste se till att vi får en bra start, det är jätteviktigt, säger Otto Rehhagel när TT träffar honom i samband med en workshop för förbundskaptenerna i Wien.

Matchen mot Sverige, den 10 juni, kan bli nyckeln till en ny grekisk triumf — eller ett misslyckande likt det som drabbade regerande mästaren Danmark 1996, då det tog stopp redan i gruppspelet.Sedan EM-guldet 2004 och det missade VM:et 2006 har en hel del hänt i det grekiska landslaget. Rehhagel har stuvat om, föryngrat och ändrat spelsystem.

Det slutade med en överlägsen seger i kvalgruppen, där bland andra Turkiet ingick.

Men Rehhagel påpekar samtidigt att Grekland, liksom Sverige, har ett relativt begränsat antal spelare att välja emellan. I alla fall jämfört med gruppkollegorna Spanien och Ryssland.

- Vi har bara 13 miljoner invånare, vi har inte samma urval som de stora nationerna. Så ingen spelare får falla bort, säger förbundskaptenen.

Inte minst därför är Spanien en av förhandsfavoriterna, anser han.

- Spanien är ett lag med flera världsklasspelare, även om det ibland blir onödigt komplicerat. Spanien har en klar chans att vinna EM, säger han, men tillägger sedan:

- Å andra sidan har alla andra landslag som kvalificerat sig det också.Grekland kommer att ha en viss hemmaplansfördel i EM. Truppen har sin bas i Hof bei Salzburg, bara knappt tre mil från arenan i Salzburg där laget spelar sina tre matcher i gruppspelet.

Dessförinnan väntar bland annat Ungern i Budapest på lördag.

- Vi har lite tid på oss som förberedning och spelarna är bra på gång. Jag hoppas bara att vi klarar oss från skador.

- Om spelarna kan klara sig från skador och vi ställer upp strategiskt blir det inte lätt att slå oss. Så jag hoppas att vi kommer att vara i god form när det är dags att möta Sverige den 10 juni.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons