Annons

Gravid Li Fen får sparken

Li Fen har spelat sin sista match för Trelleborgs BTK. Klubben anser att den kinesiska storstjärnan gjort sig skyldig till kontraktsbrott. Anledningen är att Li Fen är gravid och inte vill spela innan barnet är fött.
Sport • Publicerad 25 januari 2006
Li Fen är gravid och vill inte spela mer den här säsongen. Stjärnans val betyder att det nu är slutspelat för henn i Trelleborgs BTK. Kontraktsbrott, hävdar klubbledningen. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas Nyberg
Li Fen är gravid och vill inte spela mer den här säsongen. Stjärnans val betyder att det nu är slutspelat för henn i Trelleborgs BTK. Kontraktsbrott, hävdar klubbledningen. @08 Bildbyline:Arkivbild: Tomas NybergFoto: 

Li Fen är en av de mest överlägsna idrottsutövarna i landet just nu, kanske även en av de främsta.

Hennes rekord på 118 raka elitseriematcher utan förlust beskrivs som fullständigt fenomenalt.

Annons

Sviten kan nu stanna vid dessa 118 matcher.

– Ja hon spelar inga fler matcher för Trelleborg i varje fall, den saken är fullständigt klar, säger klubbens lagledare Inge Augustsson. Li Fen gifte sig hemma i Kina strax före jul med Fei Feng Chen. Dagen före nyårsafton träffade Inge Li Fen på Mandarin Garden i Trelleborg där Chen arbetar.

– Jag märkte att något inte stämde, hon verkade rädd. Men jag pratade på och berättade att Angelica (Augustsson) är gravid. Plötsligt sa Li Fen att hon också väntar barn, säger Inge.

– Hon frågade om hon behövde spela mer och jag svarade att hon ska spela så länge hon kan. Men hon ville inte.

Li Fen ändrade dock åsikt, enligt Inge bland annat för att hon såg hur Angelica tränade på.

Angelica var då i femte månaden, Li Fen i andra.

– Li Fen tränade på och allt verkade okej. Men i uppvärmningen i samband med bortamatchen mot Ärtemark diskuterade hon länge med deras kinesiskor och var ointresserad av att värma upp med våra tjejer.

– Efter det så har hon inte tränat med oss. Inge Augustsson säger att han hört att det är vanligt i Kina att gravida inte idrottar efter att fostret är två månader gammalt.

Men klubbledningen anser att hon kan spela.

– Jag är chockad och förbannad. Vid ett möte med henne frågade jag om hon bestämt sig. Hon undrade vad som följderna skulle bli. Kontraktsbrott sa jag. Du blir av med din lägenhet, din lön, cykel och kläder. Du får heller inte spela i Trelleborg i framtiden.

Annons

– Vi kommer heller inte hjälpa henne att bli svensk medborgare.

I förra veckan kom det avgörande beskedet. Li Fen ringde och sa att hon fattat sitt beslut.

För TA-sporten förklarar Li Fen varför hon väljer att ta en paus från bordtennisen.

– Jag vill spela men jag mår inte bra. Jag mådde dåligt efter matchen mot Ärtemark.

Hur ser du på att aldrig spela för Trelleborg mer?

– Jag är så ledsen. Jag har vänner i klubben och Inge har hjälpt mig med så mycket. Tillsammans har vi vunnit och vi trivs bra ihop.

Ändå väljer du att inte spela mer den här säsongen?

– Ja, barnet kommer först. Jag är 30 år, inte 25 som Angelica och Veronica (Mattiasson). Jag är väldigt glad för det här barnet.

– Jag är i tredje månaden nu och jag, min familj och min man oroliga för att något kan hända om jag spelar hårda matcher och jag blir trött. Och jag mådde inte bra efter matchen mot Ärtemark. Li Fen har lämnat den bostad som klubben ordnat med i Trelleborg och hon har flyttat in hos sin svägerska i Malmö.

Det faktum att hon blivit av med lägenhet eller att hon inte längre får någon lön från klubben anser hon ha mindre betydelse.

Annons

– Av pengar, bordtennis och barn så väljer jag mitt barn, säger Li Fen.

Stjärnans val innebär ett dråpslag för TBTK. Att klubben får mycket svårt att försvara sitt SM-guld är en underdrift, i stället kan det bli svårt att ens nå semifinal.

Klubbledningen hade planerat för en glansperiod som varat i flera år fram-över – med Li Fen som det stora namnet. Men att låta Li Fen föda sitt barn och sedan komma tillbaka till klubben var aldrig aktuellt.

– Nej, inte för min del. Jag vill inte ha mer med henne att göra. Jag har lagt ner så mycket tid och jobb med henne. Hon har fördärvat det som vi byggt upp, säger Inge Augustsson.

Men man kan ju se det här som en kulturkrock?

– Ja och så är det nog. Men vi känner oss svikna, framför allt tjejerna i laget.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons