Gravem blev "Messias" för Makrillarna

Fyra mål i debuten betydde att Mathias Gravem omedelbart blev supportrarnas kelgris. Fyra och ett halvt år senare kallas anfallaren fortfarande för Messias.
Sport • Publicerad 15 april 2005
Mathias Gravem fick lite speltid med Norrköping i allsvenskan och bytte till Gais i division två. Där var han redan en frälsare. @08 Bildbyline:Arkivbild: Pressens Bild
Mathias Gravem fick lite speltid med Norrköping i allsvenskan och bytte till Gais i division två. Där var han redan en frälsare. @08 Bildbyline:Arkivbild: Pressens BildFoto: 

Gais låg hopplöst sist i superettan och klubben sökte desperat efter en frälsare. Han kom som lån från IFK Norrköping och hans namn är för alltid ingraverat i fansens hjärtan.

Mathias Gravem gjorde fyra mål i debutmatchen mot IFK Malmö (5"0) och trots hans succé hösten 2001 åkte Gais ner i tvåan. Men kärleken från supportrarna var kvar och i den desperation som väl bara riktigt genuina fotbollsälskare kan känna, fick svensk fotboll se en annorlunda insamling. Gais ville ha Mathias Gravem men hade inga pengar att lösa honom. Supporterklubben Makrillarna ville ha Mathias Gravem " och samlade ihop tillräckligt med pengar, 200 000 kronor har det talats om.

– Det var smickrande, absolut. Det var hysteri ett tag, men nu har det lagt sig.

En förklaring är att Mathias hade skadeproblem i fjor. Nu är han tillbaka på allvar och ser fram emot en säsong där Gais återigen är på väg uppåt i svensk fotboll.

– Jag längtar förväntansfullt till premiären.

Är du nöjd med din karriär?

– Ja, jag har spelat i alla divisioner. Men nu är jag 29 år och vill gärna spela i allsvenskan igen och jag tror jag kan nå dit med Gais. Jag vill spela elitfotboll så länge som möjligt och då är allsvenskan och superettan enda alternativen för mig.

Hur viktig är fotbollen i ditt liv?

– Nu har jag en sex månader gammal dotter som är absolut viktigast. Men fotbollen kommer snäppet under, det är det jag kan.

Martin Falkenby

Gais a

Nyförvärv: Dime Jankulovski, (mv), Raufoss, Conny Månsson, (mv), IFK Ölme, Mattias Östberg, (b), Brage, Daniel Nicklasson, (mf), Mjällby AIF, Wilton Figueiredo, (mf), Fortaleza, Tomas Rosenkvist, (mf), IFK Göteborg.

Förluster: Anders Holmberg, (mv), Västra Frölunda, Fredrik Andersson, (mv), Norge, Lars-Henrik Enered. (b), klubb ej klar, Ivan Otterdahl, (mf), Västra Frölunda, Lars-Gunnar Carlstrand, (mf), slutar, Ville Viljanen, (f), Jonsered, Calle Rydin, (f), Lindome.

Mathias Gravem a

Ålder: 29

Klubb: Gais

Position: Anfallare

Tidigare klubbar: Värmbol, BK Forward, Ljungskile, IFK Norrköping

Vilka lag går upp?

– Gais och Örebro sedan är det fyra, fem lag som slåss om kvalplatsen.

Vilka lag åker ur?

– Falkenberg, Ljungskile och Mjällby. Boden och Väsby får det också svårt. Jag tror serien handlar om ett toppskikt och ett bottenskikt med stor skillnad vad gäller poäng.

Vad tror du om möjligheterna för Gais?

– Föreningen tror vi har möjlighet att klara det i år, supportrarna anser det absolut och vi spelare tror också på möjligheten. Men det är 30 matcher och superettan är hetare än någonsin.

Fotboll GÖTEBORG
Fotboll GÖTEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.