Goliat kom undan – knappt

För tredje derbyt i rad var TFF bättre än MFF. För tredje derbyt i rad klarade Malmö inte av att göra ett spelmål på TFF. För andra derbyt i rad blev TFF blåst på en straff.
Sport • Publicerad 14 april 2008
Foto: 

Magnus Andersson var grymt bra. Hans vänsterskott tvingade Jonas Sandqvist till en svettig parad i matchupptakten. Strax efter kom cykelsparken som var värd ett bättre öde.

Från min plats på pressläktaren någon kilometer från händelsen såg jag bollen träffa Gabriels armbåge. Domaren såg inte, inte hans assistent på linjen heller.

Ingen domare har ansett någon situation vara värd en straff till TFF i 30 allsvenska matcher nu - i rad. Då har jag inte räknat 2004. Hur statistiken såg ut då vet jag inte, inte mer än att jag minns att Erik Fischbein hängde ett par stycken det året.

Vem som är straffskytt nu vet jag inte. Det känns inte lönt att fråga.

Ett derby handlar mer än något annat än kamp. Som Alf Westerberg mycket träffande sa i lördagens TA:

"Detta är inte det stora derbyt för MFF, men det svåraste".

Jag funderade på det under söndagens match och även om jag inte tycker om att använda ord som katastrof eller hata i idrottsliga sammanhang så tillåter jag mig: Malmöspelarna måste lära sig hata att trelleborgarna älskar att möta Malmö FF. Först då kan de mäta sig med TFF i kampvilja.

Det finns en form av överlägsenhet i Malmö i förhållandet till Trelleborg eller Tångbyn, Trellehulla, Träleborg eller vad ni vill.

Malmö är Sveriges sydligaste fotbollsstad, av många av invånarna ansedd som Sveriges bästa fotbollsstad Då har Trelleborg ingenting att sätta emot.

Men det finns några få tappra i en utpost strax söder om och som sätter sig upp emot invånarna i Mänskobyn.

Det är därför som jag - och många med mig - gärna ser David slå Goliat.

I går var det nära - igen. Och inte bara tack vare kampvilja. TFF var spelmässigt värda segern.

Normalt hade chanserna det räckt till åtminstone ett mål.

Oförmågan att göra mål är visserligen en kvarleva från i fjol. Ändå ser det avsevärt bättre ut. Framför allt finns det så många fler alternativ på anfallssidan.

I går mot MFF: Magnus Andersson/Fisnik Shala inledde och Andreas Drugge /Michael Mensah ersatte. De sistnämnda var riktigt heta och var bara en hårsmån från att spräcka nollan. Onkel Tom lär få angenäma problem att välja rätt framöver.

Försvarsmässigt var gårdagens match den bästa av årets fyra. Passa på att titta på Rasmus Bengtsson. Snart lämnar han för Europa, kanske redan till sommaren.

Tom sa att Malmö inte är något fantomlag. Det tycker inte jag heller.

TFF då?

"Ungefär där vi är just nu i tabellen", tyckte Tom.

Sjua. Det är bra, men mer måste till för att publiken ska komma.

Visserligen är 6 478 åskådare allt annat än illa historiskt sett. Men det är ändå ett tecken på att intresset för fotbollsallsvenskan är i dalande.

Tyvärr. Gårdagens derby var värd ett fullsatt Vångavallen, även om de som var där gav en härlig inramning.

Det blir inte bättre än så här. David mot Goliat. Och Goliat klarade sig undan med en blotta förskräckelsen.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.