Annons

Glädjen sporrar Magnus till nya mål

Magnus Carlsson är ett av Sveriges största medaljhopp vid nästa veckas EM i Frankrike. I stora delar av Europa hade han kunnat leva på sin sport. I Sverige finns ingen stjärnstatus, inga pengar att tjäna för en bågskytt. "Jag håller på för jag tycker det är roligt. Någon annan anledning att hålla på med detta finns inte."
Sport • Publicerad 9 maj 2008
På lördag lämnar Magnus Carlsson lugnet i Dalköpinge för att jaga medaljer i franska Vittel. Bild: Björn Gustavsson
På lördag lämnar Magnus Carlsson lugnet i Dalköpinge för att jaga medaljer i franska Vittel. Bild: Björn GustavssonFoto: 

Trelleborgaren Magnus Carlsson och sambon Malin Kilemark har lämnat stan för lugnet på landet.

Paret bor sedan ett år tillbaka i Dalköpinge, i det gamla församlingshemmet. I den gamla pastorsexpeditionen intill håller Magnus Carlsson på att inreda en bågskytteverkstad. Där testar han pilar och mekar med bågar. Han håller på att bygga en egen tavla så han ska kunna skjuta i trädgården.

Annons

- Ju bättre du blir, desto viktigare är det att ha stenkoll på grejerna. Tian är bara 10 centimeter. Allt ska klaffa.

Magnus Carlsson är regerande Europamästare i lag tillsammans med Morgan Lundin och Anders Malm. Nästa vecka åker trion till franska Vittel för att försvara EM-guldet.

Sista veckorna har han tränat dagligen på Trelleborgs Bågskytteklubbs banor i Maglarp. Därutöver blir det många timmar i verkstaden i den gamla pastorsexpeditionen.

- Det tar mycket tid, men vi är ett roligt gäng i klubben, man umgås med kompisar och så. Det har väl blivit en livsstil kring den här skiten, säger han och skrattar.

Vad driver dig till att satsa?

- Man vill göra det bättre och bättre. Det är lite svårt att förklara. Det är väl något som är fel, någon DNA-gen som fattas.

Magnus Carlsson skrattar till igen.

Trelleborgaren är seriös och målmedveten i sin satsning. Ändå är bågskyttet trots allt "bara" en rolig hobby. I Sverige finns liksom inga pengar att tjäna på bågskytte. I andra länder är det annorlunda. För många av EM-konkurrenterna är bågskytte ett jobb. Carlsson berättar om den italienske Europaettan Sergio Pagni som får motsvarande en miljon kronor av sitt förbund varje år.

De svenska skyttarna får ta ur egen ficka när de ska åka på världscuptävlingar.

För några veckor sedan bilade Carlsson till Kroatien för att komma så billigt undan som möjligt.

Annons

- Veckan i Kroatien kostade 5000 kronor, men att åka till årets första världscuptävling i Dominikanska republiken var ju inte att tänka på. Bristen på pengar gör att man får tacka nej till många tävlingar.

Svenska Bågskytteförbundet är ett fattigt förbund, men till EM i Vittel står det för hela kostnaden för de tolv svenska skyttarna.

- Pengarna är en ständigt återkommande punkt, säger Magnus Carlsson. De skilda förutsättningarna till trots klarar sig svenska skyttar bra internationellt. Vid världscuptävlingarna i Kroatien nyligen gick det svenska laget till final.

- Det är en sport med väldigt små marginaler det är så mycket som spelar in. Den mentala biten är väldigt viktig.

Känns det ändå inte frustrerande när konkurrenterna har helt andra träningsvillkor?

- Jo, lite. Det man framförallt saknar som de har är en personlig tränare, som kunde hjälpa en med tekniken, som man kunde bolla idéer med, någon som följde med i den tekniska utvecklingen... men det får gå ändå. En gång har Magnus fått erbjudande att blir bågskyttetränare utomlands, i Saudiarabien.

- De erbjöd mig hus, en bil med chaufför och 10 000 kronor i månaden.

Carlsson tackade nej.

- Det var inte läge, det fanns inte direkt några bra råämnen att satsa på i Saudiarabien, säger han och skrattar igen.

Där han sitter i trädgården i Dalköpinge ser han inte ut att ångra sig.

Annons

Hur går det på EM?

- Med lite flyt kan jag bli bland de tio individuellt. I lag blir vi farliga. Där har vi tagit många medaljer de senaste åren.

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons