Annons

Glad boss tillbaka

Alf Westerberg är tillbaka från sin sjukskrivning. TFF-tränaren har samlat ny kraft och leder laget igen.
– Jag mår bättre än på bra länge, säger han med ett leende.
Sport • Publicerad 31 maj 2012
Foto: 
Foto: 

– Inga alibiinlägg, rejäla tillslag!

Alf Westerberg skriker så att det ekar över hela Vångavallen när TFF:s spelare tränar på plan C.

Annons

Han är på strålande humör. Samtidigt ryter han ifrån när han inte är nöjd med spelarnas prestationer. Inlevelsen är påtaglig.

Vardagen är tillbaka för både Alf Westerberg och TFF:s spelare.

Men för tre veckor sedan var han inte lika glad. Han var tvungen till att ta ett uppehåll. Kraften räckte inte till.

– Jag vet inte om gå in i väggen är rätt uttryck, men jag var tvungen att ta ett brejk från jobbet. Jag har varit fruktansvärt trött, förklarar Alf Westerberg.

När kände du att det tog stopp?

–Det är ett ganska långt sammanhang som ligger bakom. En massa stress, plus oro. Den mänskliga svagheten helt enkelt. Det blev en ond cirkel till sist och då kände jag att jag var tvungen att ta ett brejk.

– Det är inget som kommer plötsligt, men till slut kom jag till en punkt då jag kände att det inte gick längre. Det går utöver all koncentrationsförmåga. Jag hade ett långt samtal med Mattias (Kronvall, klubbdirektören) och vi bestämde att jag skulle sjukskriva mig.

Denna känsla hade Alf Westerberg när laget förberedde sig inför bortamatchen mot Brommapojkarna fredagen 11 maj, då han stannade hemma.

Måndagen efter meddelade TFF att han var sjukskriven. Tanken var att han skulle komma tillbaka och leda laget mot Värnamo i lördags. Men först i måndags orkade han komma han tillbaka till laget.

Nu har han jobbat i tre dagar.

Annons

Har du fått tillräckligt uppehåll?

– Det här är inget man kan reparera på en eftermiddag. Jag har inte haft så lång rehabvila. Men nu har jag samlat energi och det har gått bra de här dagarna. Vad som händer är svårt att veta, jag har inget absolut svar på det, men nu mår jag bra, säger Alf Westerberg.

– Det är en stress i att inte vara här också. Men jag kände att jag inte kan vara här och vara en skuggfigur. Det vore inte rätt mot någon. Men det är klart att det är olyckligt att vara borta från det.

Är de dåliga resultaten orsaken?

– Visst är det så i sig, men det handlar inte om att jag mått dåligt för att vi förlorat matcher. Det är andra orsaker bakom också, de vill jag nog inte gå in på.

För tio år sedan avbröt han sitt tränaruppdrag i TFF efter en lång tids tunga resultat och han kände att han kört fast när laget gick dåligt i superettan.

Precis som nu.

– Det går att dra paralleller till den tiden i det avseendet att det gick dåligt resultatmässigt och var en jobbig sits, men jag har aldrig varit sjukskriven tidigare. Och det är första gången jag känt så här. Jag har lärt mig leva med resultaten.

Hur har du bearbetat sjukdomen under uppehållet?

– Jag hade ett par tunga dagar. Men jag har varit ute och sprungit och promenerat mycket. Jag tror att det är bra att aktivera sig så mycket man kan. Rent fysiskt mår jag bra.

Annons

Under de senaste fyra matcherna har han varit hemma när assisterande tränaren Hannu Sirviö lett laget.

Har du följt laget under sjukskrivningen?

– Jag har varit informerad om vad som händer då jag haft tät kontakt med Hannu och Mattias (Kronvall), men jag har inte sett matcherna än så länge, jag ska göra det.

Han har en hel vecka på sig att förbereda sig inför nästa match, när Landskrona Bois kommer till Vångavallen torsdagen 7 juni.

– Jag har slitit med detta ett tag. Jag har varit trött och sliten. Men nu mår jag bra, trots att vi är i ett ansträngt läge. Vi ska komma ur det här negativa tillståndet på något sätt, säger Alf Westerberg.

Men det viktigaste hindret verkar han ha tagit sig över.

Louise Löfgren
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons