Annons

Gärna proffs – men vänta några år

TFF har gott om talanger som fångar scouternas blickar. Tips-elittränaren Michele Liuzzi hoppas att de stannar i Trelleborg. "I Sverige ser vi mycket till prestation. Utomlands tror jag att det handlar mer om resultat."
Sport • Publicerad 2 juni 2007
Michele Liuzzi utbildar TFF:s fotbollstalanger. Han anser att de gör rätt i att stanna i Sverige, men svensk fotboll måste fortsätta att utvecklas. "Vi får inte slå oss till ro", säger Michele. @08 Bildbyline:Bild: Claes NybergFoto: 
Fisnik Shala har prövat lyckan i Holland vid flera tillfällen. Än så länge har det inte räckt till något kontraktserbjudande. "Om det inte blir något i Holland så har jag TFF", säger Fisnik. @08 Bildbyline:Bild: Claes NybergFoto: 

Liverpool värvade i veckan 15-årige Alexander Kacaniklic från Helsingborg. Det är den andra svenska tonåringen som den engelska storklubben värvat i år.

– Man måste ta chansen när den kommer, sa Kacaniklic till Expressen.

Annons

När statusfyllda storklubbar lockar med kontrakt kan det vara svårt att stå emot.

TFF:s tipselittränare Michele Liuzzi är dock tveksam om det är rätt att lämna sin hemmiljö i så unga år.

– För att klara av en tillvaro utomlands krävs det att man är oerhört stark mentalt och att man är mogen. Tyvärr ser många bara det där kontraktet, säger Michele.

– Även många vuxna har svårt att acklimatisera sig utomlands. Man får inte glömma att föräldrar, vänner, mat, språk och skola är viktigt i livet. Trelleborgs FF har gott om talanger – en handfull återfinns i pojklandslagen och lika många är precis utanför.

Nu är landslagsspel i unga år ingen garanti för en lyckad seniortid, men Michele ser stor potential i flera av de spelare som han tränar.

– Inom en treårsperiod tror jag att mellan fem och sju av våra spelare har A-lagskontrakt med TFF. Men de måste fortsätta att visa passion och karaktär.

Frågan är om TFF-talangerna stannar så länge.

Viktor Noring, 16, besökte för några veckor sedan Tottenham. Strax efter erbjöds han ett kontrakt, som han nobbade.

Pojklandslagsmålvakten hade bestämt sig redan innan erbjudandet kom.

– Jag får så bra träning och rutin i Trelleborg, sa han till TA-sporten för några veckor sedan.

Annons

När är det bäst att lämna?

– Jag vill spela några säsonger i allsvenskan först. Det är inte så många som lyckats när de lämnat Sverige i unga år. Jag tror att man utvecklas bättre när man har nära och kära vid sin sida. Fisnik Shala, 18, har provtränat fyra gånger i Holland – två gånger med Ajax och två gånger med Feyenoord.

– Nu gäller det, det är nu det ska bli bra för framtiden, sa han inför det senaste besöket med Feyenoord.

– Men om det inte blir något i Holland så har jag TFF.

Besöket blev ingen fullträff. I den turnering som Feyenoords ungdomslag spelade gick det dåligt för laget.

– Jag kan inte göra allt på egen hand, säger Fisnik.

Anfallaren gjorde A-lagsdebut redan för två år sedan.

– Fisnik behöver en större utmaning än vad vi kan ge honom i U-truppen, säger Michele Liuzzi som dock inte vill säga att Fisnik håller tillräcklig kapacitet för att ta en plats i A-truppen.

– Nej, det är inte min bedömning att göra. Men Conny (Karlsson) har sagt att han är förtjust i det han sett.

Fisnik Shala ingår i TFF:s lärlingssystem, där en grupp om sex spelare turas om att delta på A-lagets träningar. De övriga är Emir Rozajac, Mikael Havik, Viktor Andersson, Erik Gunnarsson och Mattias Andersson.

Annons

– De två som visar bäst form får träna en vecka med seniorerna. Där kan spelarna visa att de vill tillhöra vår A-trupp. Dessutom har vi U21-matcherna, säger Michele Liuzzi.

– För svensk fotboll är det väldigt viktigt att vi fortsätter att utveckla vår verksamhet. Våra ungdomar måste känna att de får en bra utbildning här i Sverige. Tipselittränaren tycker att den nya U21-serien är ett bra mellansteg mellan junior- och seniorfotboll. I matcherna får fyra spelare vara över 21 år – övriga är alltså 21 år eller under.

– Jämfört med tipselitserien har U21 bättre spelare. Det är högre fart och bättre kvalitet. För en junior är det klart att det kittlar att få mäta sig med allsvenska spelare, säger Michele.

Att prestera bra i dessa matcher är vägen att gå för att bli en allsvensk spelare – och kanske slutar det med att proffsdrömmen slår in.

Under den tiden kan dock proffsklubbarna komma med kontraktserbjudanden.

– Men hur många har inte kommit tillbaka till Sverige efter att ha varit ungdomsproffs? Det sägs ju att det bara är Pär Zetterberg som har lyckats, säger Michele Liuzzi som tror sig veta varför det är så.

– Storklubbar i Europa har antagligen jättebra verksamhet med bättre kvalitet i det mesta. Men för att prestera måste man ha en trygghet och det finns väl inget som är skönare än att vakna upp en söndag och få höra att frukosten är klar.

Martin Falkenby

0410/54522

martin.falkenby@trelleborgs-allehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons