Annons

Gammal var äldst i GP-kvalet

Fjorton svenska ryttare tävlade i torsdagens Grand Prix-kval i hästhoppning i Falsterbo. Veteranen Peter Eriksson blev bäste svensk. "Skönt att man fortfarande kan vara med efter så många år", sa Eriksson om vinsten.
Sport • Publicerad 20 juli 2007
De nya, egendesignade ridstövlarna hjälpte inte. Malin Baryard rev ett hinder för mycket i torsdagens Grand Prix-kval och slutade på 34:e plats. @08 Bildbyline:BILD: MALIN PALM
De nya, egendesignade ridstövlarna hjälpte inte. Malin Baryard rev ett hinder för mycket i torsdagens Grand Prix-kval och slutade på 34:e plats. @08 Bildbyline:BILD: MALIN PALMFoto: 

En rad unga svenska ryttare fanns med i startfältet när Grand Prix-kvalet gick av stapeln i går: Malin Baryard och Linda Heed var två av dem.

Men Malin Baryard rev ett hinder, och slutade på 34:e plats. Födelsedagsbarnet Linda Heed var visserligen felfri, men hennes tid räckte bara till en elfte plats. Veteranen Peter Eriksson däremot, visade att gammal är äldst när han slutade som trea och bäste svensk efter att ha ridit en felfri runda på nioårige valacken Camiell Flamingo Z.

Annons

– Det flöt på bra. Jag red inte så värst fort, utan garderade mig med att rida långsammare mellan vissa hinder. Men jag vände upp bra, och red lite vildare i slutet, kommenterade Eriksson sin insats.

Eriksson ledde ett tag tävlingen, efter att ha gått ut som 21:e ryttare och gjort tiden 66,80, men fick lämna ifrån sig förstaplaceringen till holländaren Henk Van De Pol, som till slut vann.

– Innan tävlingen trodde jag inte att det fanns en chans att sluta så här bra. Jag tänkte bara kvalificera mig till söndagens tävling, sa Eriksson på presskonferensen efter tävlingen. Hästen Camiell har tidigare inte ridit någon tävling i samma storlek som onsdagens.

– Hade någon frågat mig för ett år sedan hade jag aldrig gissat på att jag skulle tävla på Falsterbo Horse Show med den här hästen. Han har ingen erfarenhet från stora gräsarenor.

Det finns en smått tragisk bakgrundshistoria att berätta när det gäller Camiell, som förklarar varför hästen är en vallack i dag.

– Han köptes som hingst. Men sedan fick han pungbråck, och vi tvingades kastrera honom för att rädda hans liv. Det har tagit lite tid för honom att komma tillbaka från den operationen, berättar Eriksson. Nu ser Camiells ryttare stora möjligheter för hästen.

– Detta kan vara en häst för OS-tävlingarna i Hong Kong 2008. Men det är lite för tidigt att säga något om det än. Detta är första året han tävlar på allvar.

Peter Eriksson kan se vissa likheter mellan Camiell och hans gamla häst Robin Z.

– De är lika varandra till utseendet. Men Camiell är en häst som vill framåt mycket mer av sig själv. Falsterbo Horse Show har Eriksson tävlat på många gånger. Sedan 1981 har han varit med varenda år. Han ser en stor fördel med att man kan tävla inom ridsport så högt upp i åldrarna.

– Den här sporten kan man tävla i tills man är 60 år nästan. Man förlorar kanske lite i smidighet, men erfarenheten har man alltid kvar.

Annons

I dag finns det ytterligare chans att gå vidare till söndagens Grand Prix, när de ryttare som är felfria i nationshoppningen automatiskt kvalificerar sig.

Christian Andersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons