Annons

Gamla hjältar ska få ny fart på Pingvin

Spelarna fick sin vilja igenom. Styrelsen likaså. George Doggart är tillbaka i hetluften. Han och Mark Stacey är tränarduon som ska leda Pingvinherrarna till upprättelse.
Sport • Publicerad 1 februari 2006
Grabbar som varit med förr: nye ordföranden Per Sjöbeck och nygamle tränaren George Doggart. Pingvinherrarna laddar om efter ett misslyckat 2005. BILD: Anette Sjöstrand
Grabbar som varit med förr: nye ordföranden Per Sjöbeck och nygamle tränaren George Doggart. Pingvinherrarna laddar om efter ett misslyckat 2005. BILD: Anette SjöstrandFoto: 

Nye ordföranden Per Sjöbeck är nöjd när han betraktar den nya tränarstaben:

Mark Stacey och George Doggart på herrsidan.

Annons

Britt Ahlström som spelande tränare på damsidan.

Idel välkända Pingvinprofiler under många år.

– Det är namn som är respekterade bland alla spelarna. Sånt är viktigt, konstaterar Per Sjöbeck.

Den nye ordföranden tar över efter avgående Vasile Gamalan. Sjöbeck har spelat rugby sedan 1972 och gjorde två a-lagsmatcher 2005. Under de senaste två åren har han varit vice ordförande i klubben. Sjöbeck har jobbat med tränar frågan sedan i höstas. Till slut fick han ett efterlängtat ja av George Doggart.

Först krävde Doggart bättre betalt än vad klubben kunde erbjuda.

– Jag ville skrämma upp dem lite, men det här är ju inget man gör för pengar, så är det. Vi får ju lite betalt, men det är knappt så att jag och Mark har råd med en barnvakt när vi är borta, säger George Doggart.

Varför kommer du tillbaka rugbyn?

– Jag har blivit övertalad av många spelare. Att jag var spelarnas val var en avgörande faktor. Det här är en utmaning och jag vill utveckla de unga spelarna.

Doggart och Stacey hade fram till årsmötet i lördags att bestämma sig.

Ett par veckors "provträningar" med laget avgjorde saken. George Doggart och Mark Stacey känner varandra väl. 2003 ledde duon Pingvinherrarna till senaste SM-guldet.

Annons

Då med båda på planen. 2006 blir det bara Mark Stacey som spelar.

– Jag tänker aldrig sätta på mig skorna igen. Jag vill inte, jag har gjort mitt, säger Doggart och tänker med viss fasa på 2003 då han under en period var både spelare, tränare och ordförande i Pingvin.

Från 1990 till 2004 hade Pingvins herrar en makalös era där man varje år gick till minst semifinal i SM-slutspel.

Förra året missades elitserien.

Både Per Sjöbeck och George Doggart är noga med att påpeka att säsongen var ett stort misslyckande.

– Med facit i hand kanske det var nyttigt det som hände. I 15 år har Pingvin varit en självgående skuta. Det är bara att inse att vi inte kan leva på gamla meriter, säger Per Sjöbeck.

Vad var det som gick fel i fjol?

– Det var inget go i klubben, ingen harmoni. Den sydafrikanske tränaren vi tog hit var för ung och hans sätt att se på rugby passade inte in, säger Per Sjöbeck.

– Försvarsspelet var en katastrof och de äldre spelarna tog inte sitt ansvar, fyller George Doggart i. I fjol följde Doggart Pingvin som åskådare.

– Jag blev fly förbannad när jag satt bredvid i fjol, men sa inget. Så kommer det inte att vara i fortsättningen. Är jag med i en klubb kommer jag att yttra mig.

Annons

För att undvika fjolårets misstag är strävan att styrelsen och tränarna ska jobba mycket tätare och ha en tätare kommunikation.

– Vi kräver att styrelsen måste kolla in oss, understryker George Doggart.

Doggart/Stacey har tränat det som ska bli Pingvins seniortrupp sedan den 14 januari. Två gånger i veckan är det träning på grusplanen vid Köpingeskolan.

– Det har varit hårdkörning med mycket löpning men där bollen varit med hela tiden. Ingen har gnällt än så länge, konstaterar George Doggart. Pingvin har en åldersspännvidd i truppen mellan 17 och 43 år. Ambitionen är att matcha in de unga spelarna lite omsänder.

– Vi har en bra blandning av gammalt och ungt som vi kan bygga vidare på. Vi har Sveriges bästa ungdomsverksamhet, säger Per Sjöbeck.

Målsättningen 2006 är att ta Pingvin till elitserien efter sommaren.

– Det måste vara ett rimligt mål. När vi väl är där kan vi sätta ett nytt. Men det är absolut inget snack om SM-guld i år, säger nygamle tränaren George Doggart.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons