Annons

Fritz i rekordform

I skuggan av VM-fotbollen fortsätter superettan som vanligt. Trelleborgs FF jagar både allsvensk plats och nytt rekord – i antalet minuter utan insläppt mål. I fokus naturligtvis målvakten Fredrik Persson. "Sveriges bäste förutom Isaksson", hävdar Dennis Melander.
Sport • Publicerad 10 juni 2006
Tar allt – och lite till. Fredrik Persson har stor del i att TFF bara släppt in ett mål i superettan. Nu är målvakten på väg mot nytt rekord i superettan. @08 Bildbyline:Bild: Tomas Nyberg
Tar allt – och lite till. Fredrik Persson har stor del i att TFF bara släppt in ett mål i superettan. Nu är målvakten på väg mot nytt rekord i superettan. @08 Bildbyline:Bild: Tomas NybergFoto: 

TFF:s fina målvaktstradition är vida känd. Just nu sprids den av Fredrik Persson.

Givetvis har TFF ett bra försvarsspel. Men utöver det finns en målvakt som tar allt – och lite till.

Annons

– "Fritz" tar inte bara det han ska ta, han gör också en extra räddning i varje match. Det är matchavgörande räddningar, räddningar som gjort att vi släppt in så få mål, säger tränaren Conny Karlsson.

En storspelande målvakt skänker trygghet till resten av laget. Framgång föder framgång. Målvaktstränaren Janne Ericsson anser att Fritz håller riktigt hög klass, till och med landslagsklass.

– Bra reaktionsförmåga, bra i djupledsspelet och bra i luften. Egentligen har han inga svagheter, däremot kan han förbättra allt.

– Men jag anser att han är lika bra som John Alvbåge, säger nestor Ericsson.

Och med ett vant tränaröga kan han även göra andra jämförelser. Som att Fritz är den målvakt i "stall Ericsson" som haft bäst spänst – inklusive Andreas Isaksson och Daniel Andersson.

De 186 centimeterna kan därför sträcka ut till den plats där bollen är, eller hamnar rättare sagt. Och där kommer en viktig egenskap in i bilden:

– Inställningen är att bollen inte ska in, säger Fritz.

Så har det också varit – nästan.

Ett insläppt mål på nio matcher, enda "plumpen" kom hemma mot Jönköping.

– Den bollen var jag på, så självklart tycker jag att jag skulle ha räddat.

Annons

Han trivs med att vara tillbaka – i laget och hos Janne Ericsson – efter säsongen i norska Kongsvinger.

– Janne betyder oerhört mycket. Säger han att man ska köra en vända till på en övning så gör man det utan protest, trots att man är dödstrött. Man vet att det ger resultat med tanke på vilka målvakter han fått fram.

Allt är frid och fröjd således, förutom vikten.

– Jag väger för mycket, är inte nöjd med min vikt. Men jag kan inte säga att det hämmat mig, se bara på resultaten. Å andra sidan kanske jag hade varit ännu bättre.

Ändå, trots några extra kilon, är han snabb, spänstig och vig.

– I Norge var jag snabbast av alla spelare på 200 meter. Det är Jannes träning som gör det – mycket träning för att få snabba fötter. Nu är målvakten på väg att sätta rekord i superettan när det gäller flest matchminuter i rad utan insläppt mål.

Rekordet, från 2000, innehas av Enköpings Henrik Johansson. Fritz är 97 minuter från att ta förstaplatsen

– Visst hade det varit roligt med att ta rekordet, men det är ingenting jag har haft koll på och det viktigaste är att laget vinner, säger Fritz.

– Det bästa är att inte tänka på det alls, annars är risken att man blir försiktig och spelar på säkerhet.

Enligt Dennis Melander borde alltså Fredrik Persson vakta det svenska målet i kvällens VM-premiär. I stället bär det i morgon av till Vångavallen och mötet med Falkenberg.

Annons

I jakten på ett nytt rekord – och på en allsvensk plats 2007.

Martin Falkenby

Flest minuter utan mål

TA-sporten tog hjälp av Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, SFS, samt Malmö FF:s och Enköpings SK:s kanslier med följande resultat:

Längst svit utan insläppt mål (målvakt):

1: Henrik Johansson, Enköping 614 minuter (säsong 2000, omg 2–omg 9)

2: Jonnie Fedel, Malmö FF 579 minuter (säsong 2000, omg 7–omg 13)

Fredrik Persson, TFF 518 minuter (säsong 2006, omg 4– )

Längst svit utan insläppt mål (lag):

1 Malmö FF 641 minuter (säsong 2000, omg 6 Ola Tidman, i övrigt se ovan)

Annons

2 Enköping 614 minuter (se ovan)

TFF 518 minuter (se ovan)

Håkan Svensson har allsvenska rekordet med 808 minuter utan insläppt mål (Halmstads BK 1999-2000)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons