Annons

Fritz har haft ont i både kropp och själ

Den 6 maj tog TFF emot Brommapojkarna på Vångavallen och efter sju minuter hände det som inte fick hända. Stjärnmålvakten Fredrik Fritz Persson skadades så svårt att han tvingades utgå strax före pausen. I dag är Fritz på god väg tillbaka.
Sport • Publicerad 21 september 2007
En vanlig dag på lasarettets rehabavdelning för Fritz. Bild: Tomas Nyberg
En vanlig dag på lasarettets rehabavdelning för Fritz. Bild: Tomas NybergFoto: 

Tillbaka innebär dock i första hand tillbaka till gänget på Vångavallen - långt före comebacken på planen.

- Jag har inte sett TFF sedan i maj - det har gjort för ont att inte kunna vara med. Senaste matchen var mot Djurgården någon vecka före jag opererades.

Annons

Det visade sig vara främre korsbandet som var av och skadan opererades den 29 juni.

- Enligt läkaren var korsbandet kliniskt mitt av - utan att det fanns en skråma på vare sig ledband eller menisk. Man tror att det berodde på att muskelmassan runt mitt knä kompenserat som stöd.

Efter operationen såg det ut som om denna också lyckats men efter några veckor uppstod problem. Stora sådana skulle det visa sig:

- Jag drabbades av en sorts sjukhussjuka och jag tappade cirka 15 kg i vikt bara under några veckor. Isolering på MAS i Malmö gällde och jag fick emellanåt morfin för att dämpa smärtan. Tack och lov lyckades läkarna även få bukt med den kraftiga infektion som kopplade greppet om Fritz och sedan några veckor är han åter på bättringsvägen.

- Nu har jag lagt kryckorna och rehab-tränar för fullt. Jag har en minimal svullnad runt vänster knä och har bara cirka fem millimeter innan jag åter har full utsträckning igen. Jag har tagit igen ett av de 15 kg jag tappade.

Fritz tränar ett par timmar varje dag på lasarettets supermoderna rehab-avdelning och har haft extra tur, när det gäller sjukgymnastiken:

- Ja, jag har turen att ha Sanne Örlegård som sjukgymnast. Hon spelar själv fotboll med IFK och förstår mig kanske därför extra bra. Tyvärr ska hon sluta här och börja inne i Malmö och det är synd.

Efter hand som det går ytterligare rejält framåt är Fritz beredd att återvända till Vångavallens styrkeredskap.

- Det dröjer dock och här handlar det inte alls om samma belastning som vi jobbar med där.

Det är inte bara själen som gjort ont, när det gäller att undvika TFF-matcherna och Fritz förklarar:

Annons

- Nej, då - det har gjort ont att sitta överhuvudtaget med gipsat ben. Nu har jag dock bokat in matchen mot Kalmar på söndag och då ska hela familjen med. Min fru Jenny, sonen Sandor, fem månader samt min pappa och styvmor, förtydligar Fritz. Han har nöjt sig med att följa TFF via text-tv och analyserar chanserna att stanna kvar i allsvenskan så här:

- Vår lott i år är att ha det svårt. I fjor hade vi mycket med oss men i år är det tvärtom. Jag är dock säker på att vi klarar oss kvar och det handlar ju om att ta lika många poäng som BP. Vår målskillnad är ju klart bättre.

När det gäller en comeback på fotbollsplanen har han skissat planerna tillsammans med rehab-gänget:

- Vi har satt upp ett realistiskt mål och det är att jag ska vara fullt redo att gå ut på planen den 20 februari. Det är min födelsedag och dit är det fem månader, avrundar en optimistisk Fredrik Fritz Persson.

Det handlar dessutom om 25-årsdagen för TFF-målvakten, så visst är det ett passande datum för en comeback.

Sigge Hansson

0410- 545 24

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons