Annons

Friidrotten har fått fart – då avgår ordföranden

Friidrotten har fått ett rejält uppsving i Trelleborg. Då väljer Anders Åström att lämna föreningen efter sju år som ordförande. "Jag tycker det är rätt att avgå när det händer så mycket positivt."
Sport • Publicerad 3 februari 2005
Efter sju år som ordförande i IFK Trelleborgs friidrottssektion väljer Anders Åström att kliva av. Han gör det när verksamheten, som innehåller 125 aktiva, blomstrar. "Vi har ett jätteintresse till knatte- och ungdomsgrupperna", säger Anders Åström.BILD: MARTIN FALKENBY
Efter sju år som ordförande i IFK Trelleborgs friidrottssektion väljer Anders Åström att kliva av. Han gör det när verksamheten, som innehåller 125 aktiva, blomstrar. "Vi har ett jätteintresse till knatte- och ungdomsgrupperna", säger Anders Åström.BILD: MARTIN FALKENBYFoto: 

Förklaringen kan verka märklig. Varför lämna en förening som har vind i seglen?

– Vi har fått en fin anläggning i Östervångsstadion, har bra ledare och många lovande ungdomar. Men ordförandeskapet kräver tid, kräver entusiasm, säger Anders Åström, 54.

Annons

Samtidigt är det lättare för den som ska ta över ordförandeklubban om verksamheten fungerar bra.

Anders Åström minns åren i IFK med stor glädje. Men han minns också i vilket skick friidrotten var när han tog över som ordförande.

– Då hade vi dåliga förhållanden på Vångavallen. Banorna var utdömda och vi kunde inte arrangera några tävlingar på grund av skaderiskerna. Vi hade också problem på tränarfronten.

Tack vare Trelleborgs FF fick friidrotten ett lyft.

– När TFF ville ändra på Vångavallen fick vi en ny arena. Men hade vi i styrelsen inte agerat kraftfullt då hade IFK inte varit på den nivå vi är på i dag, säger Anders Åström. Med ny läktare på Vångavallen försvann friidrotten från arenan. Men vart skulle IFK ta vägen?

– Det var förslag på Albäck eller vid Köpingeskolan, båda förslag som vi protesterade mot. Nu fick vi en fin anläggning i Östervångsstadion med närhet till parkeringsplatser och omklädningsrum.

Anders Åström tog steget in i IFK-styrelsen 1986 när dottern Camilla var i farten. Löparlöftet var med i juniorlandslaget innan en skada satte stopp för en elitkarriär.

– Jag har haft en jättekul tid i IFK och vill absolut inte ha det ogjort. Självklart var det extra roligt när ens egna dotter var så pass aktiv.

Under åren har han sett flera IFK:are som nått framgångar. Håkan Larsson, Malin Svensson, och Andreas Nilsson är några som höll landslagsklass. På senare år är det Tracey Andersson och Annika Andersson som fört traditionen vidare. Något som införts under Anders Åströms era är elitkontrakt. För tillfället är det sprintstjärnan Annika Andersson som är kontrakterad.

– Det är positivt att vi kan behålla Annika. Även om hon tränar i Malmö är det kul för de yngre att ha en förebild, säger Anders Åström som är medveten om att det är omöjligt för en friidrottare med landslagsambitioner att stanna i Trelleborg.

Annons

– Vi har ingen i klubben som kan matcha Annika och man måste ha flera som är ungefär lika bra. Dessutom måste det gå att träna inomhus under vinterhalvåret.

Enligt Anders Åström är framtiden för IFK ljus. Han hyllar andan bland ledare, aktiva och föräldrar, han ser också med glädje att flera av dagens ungdomar tillhör tio i topp i Sverige i respektive gren och åldersklass.

Förutom Annika Andersson nämner han Victoria Joäng, Lukas Odell, Mattias Green, Axel Odell, Isabella Lendt och Pernilla Nilsson som riktigt stora löften.

– Det är alltid några som lyckas vid mästerskapen, säger Anders Åström och hittar en förklaring till framgångarna.

– Vi har lyckats få tag i bra människor på ledarsidan. Det finns de utan friidrottserfarenhet men som förstår sig på barn på ett bra sätt och det finns de med en aktiv karriär i bakgrunden som bidrar med sina erfarenheter. På Anders Åströms önskelista finns ett par saker.

– Det som fattas är en större tävling i Trelleborg. Det tar tid att få i gång en tävlingsorganisation och just nu är vi inte riktigt mogna. Vi måste också få i gång en bättre tävlingsorganisation på junior- och seniorsidan.

– Dessutom bör vi kunna locka större namn till Trelleborgsloppet vilket kräver ökade sponsorintäkter. Men där är jag ganska säker på att vi kommer lyckas om vi lägger manken till.

"Vi" säger Anders Åström som om han kommer fortsätta några år till.

– Nej, det är stopp nu. Det jag kan hjälpa till med är olika punktinsatser.

På söndag ska valberedningen i IFK:s friidrottssektion lägga fram förslag till ny ordförande och ytterligare två styrelseposter. Formellt väljs dessa i samband med IFK Trelleborgs samlade årsmöte i mars.

Annons

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

FRIIDROTT TRELLEBORG
FRIIDROTT TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons