Annons

Fredrik ersätter Ara

Inför varje OS tar Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, i god tid ut grupper av idrottare att ingå i "SOK – Topp & Talang”, där SOK då på olika sätt går in och stöttar lovande idrottsmän. I dagarna har en ny lista kommit ut och på denna återfinns bland andra Svedala BK:s Fredrik Schön.
Sport • Publicerad 6 april 2009
Svedala BK:s Fredrik Schön ingår numera i "SOK – Topp & Talang”. Foto: Sigge Hansson
Svedala BK:s Fredrik Schön ingår numera i "SOK – Topp & Talang”. Foto: Sigge HanssonFoto: 

Fredrik brottas i den klassiska svenska viktklassen 84 kg och det är inget att hymla om; Fredrik är helt klart tänkt att ersätta en viss Ara!

Fredrik är endast 22 år och kommer från en riktigt äkta brottarfamilj och som i och för sig presenterats här på TA-sporten tidigare. Vi kan börja med mamma Agnetha – som är ordförande i Svedala BK.

Annons

– Sedan har vi Nicholas, 18, Bobo, 17, Mathias, 15 och Jonas, 14 år och det är Nicholas som jag oftast sparrar med, inleder Fredrik.

Fredrik började brottas som knatte i sjuårsåldern och sedan har det egentligen bara rullat på. Framgångarna har staplats och inte minst i Söderslättsmästerskapen, där han säkert tappat räkningen på antalet medaljer.

– Jag har koll på mina största framgångar och de är dessa: ett guld vid senior-SM och tre guld vid U och JSM, ett guld vid UNM, två silver vid JNM och så då VM-bronset vid JVM i Kina 2007, förklarar Fredrik med inlevelse.

SOK gick ut officiellt med uttagningen i måndags men redan för en månad sedan fick Fredrik själv reda på uttagningen och han känner sitt ansvar:

– Ja, och det handlar ju om Aras plats, helt klart och så är ju 84 kg-klassen en riktigt klassisk svensk viktklass med Martin Lidberg och bröderna Kornbach innan just Ara tog över.

Fredrik känner Ara Abrahamian väl och sparrade mycket med honom inför OS i somras och Fredrik känner stark sympati:

– Tråkigt att det skulle sluta som det gjorde för honom i OS.

Fredrik har under de senaste åren livnärt sig via ett jobb inom byggvarubranschen men det kommer inte att funka längre och han står arbetslös om en månads tid.

– Jag förstår arbetsgivaren och att de backade direkt, när jag la upp planerna framöver. De innebär bland annat tolv träningspass i veckan.

De närmaste planerna och som direkt är knutna till SOK-satsningen är en 25-dagarstripp till Colorado i USA.

Annons

– Vi åker första maj och vi kommer att ligga på USA:s OS-centra där på ett stort läger tillsammans med stora delar av världseliten.

Vad SOK-stödet kommer att handla om rent ekonomiskt vet Fredrik inte i nuläget men han är säker på att man inte kan leva på bidraget.

– Nej, jag måste skaffa fram sponsorer och i första hand hoppas jag på Svedala kommun. Tror aldrig att någon från kommunen haft chans att komma med till ett OS, så man kan ju hoppas.

Det stora delmålet i år är senior-VM i Danmark i september och inför det mästerskapet ligger träningsläger med tävlingar inlagda i såväl Spanien som i Polen och Tyskland. Ännu så länge och med tanke på intensiteten i VM-förberedelserna är Fredrik glad över att vara skadefri.

– Ja, men jag har haft en efterhängsen skada i ena axeln och som jag nyligen blev kvitt.

Sambon Charlotte stöttar Fredrik i brottningen fullt ut och det gäller hela familjen.

– Inte minst farfar Gunnar i Ystad. Han har inte själv brottats men följer med hela tiden.

Charlotte hänger med på alla seriematcher och tävlingar på lagom avstånd men tid till någon längre semesterresa – nej, det får vänta.

– Vår enda semester tillsammans var på Gran Canaria för tre år sedan annars har det som mest handlat om brottningsresor till Stockholm, Göteborg eller Danmark, säger de båda nästan i mun på varandra.

I veckan skall Fredrik träffa SOK:s sportchef, Glenn Östh och då hoppas han också att ytterligare pusselbitar kommer att läggas på plats. En sak som Fredrik då säkert inte kommer att yppa – det är en liten hemlighet:

Annons

– Jag spelar lite fotboll i Holmeja men det är inget man går ut med och det finns ju en skaderisk. Senaste fotbollsskadan gällde en brusten pungkula och det var inget att leka med precis, förklarar Fredrik.

Slutligen får han svara på en intressant loka sportfråga:

Kommer vi nu aldrig mer att få se dina brottningskonster på ett Söderslättsmästerskap?

– Jo, det tror jag nog och jag vill gärna ge tillbaka allt jag kan inom brottningen och dessutom ligger ju det mästerskapet lite off-sesaon.

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons