Annons

Fredricsons vilda satsning lyckades

Det var allt eller inget inför sista hindret. Jens Fredricson valde allt – och vann karriärens största seger hittills. – Jag har mest kommit tvåa och trea, säger han.
Sport • Publicerad 14 juli 2013
Foto: PETTER ARVIDSON
Foto: PETTER ARVIDSON

Segern i Falsterbos Grand Prix gav 600 000 kronor mer på fickan och ett rätt dyrt och snyggt armbandsur att pryda handleden med. Men varken pengarna eller klockan kunde matcha känslan. Den att äntligen vara en vinnare. Och på hemmaplan och allt.

– Jag har kommit tvåa i derbyt fem gånger och har några andra- och tredjeplatser. Så det var dags för mig att få vinna, säger han.

Annons

Den 45-årige stallmästaren från Strömsholm såg förra året till att landslaget fixade segern i nationshoppningen i Falsterbo.

Den här gången gick han all-in i söndagens Grand Prix.

Litade på snabbheten

Han och Lunatic gick sist ut i omhoppningen. Tyske veteranen Marcus Ehning ledde. Fredricson visste vad som gällde. Endast en näst intill perfektion genomförd runda kunde peta bort Ehning från förstaplatsen. En kamp mot både hindren och klockan.

– Jag vet att hästen är i bra form och publiken är otrolig. Det kändes bra när jag skodde hästen i morse och visste att jag hade chansen.

– Jag såg Marcus i första omgången och tänkte om jag rider likadant så är min gäst lite snabbare. Den hoppar inte lika högt, den springer mer som en kanin. Jag visste att jag skulle kunna klara tiden.

Inför det sista hindret anade Fredricson att Ehning var före. Därför valde han att låta Lunatic ta ett språng mindre. En chansning.

Den gick hem segermarginalen var inte större än 67 hundradelar.

– Den bästa seger jag haft.

Men han erkänner också:

Annons

– Hade Marcus varit sist, hade han vunnit. Mycket bakom den här segern var att jag gick ut sist. En väldig fördel. Jag kan se hans runda, han kan inte se min.

Fått bra stöd

Han tackade också landslagsledningen.

– Henk Nooren (tränaren) har ställt upp varje morgon och jobbat med hästen. Och Sylve (Söderstrand, förbundskaptenen) hade järnkoll på omhoppningen. Jag har känt ett enormt stöd och haft en väldigt bra "back up", säger Fredricson.

Han har varit med länge, men det är först de senaste åren Jens Fredricson slagit i genom ordentligt. Och det är tack vare Lunatic och en hästägare som valde att låta honom jobba långsiktigt med valacken. Den första riktigt stora framgången kom när han blev meetingbäst i Globen 2011.

Segern i Falsterbo visade att Jens och Lunatic kan slå vem som helst en dag då allt fungerar. Nu seglar han upp som ännu en medaljkandidat i EM.

Tillsammans med Rolf-Göran Bengtsson och Henrik von Eckermann.

TT

Maria Sällberg
Henrik Skiöld
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons