Annons

Framtiden ljus för svensk golf " eller?

Lennart Larsson är huvudansvarig för FSB-golfen, världens största golfarrangemang för ungdomar, som i helgen gästat Vellinge GK. Nyligen studsade Larsson till av förvåning när han satt hemma och tittade på golf på tv.
Sport • Publicerad 30 augusti 2005

– Jag satt och såg på golf från USA och lyssnade på Göran Zackrisson och plötsligt, mitt i allt, slank det ur honom att återväxten inom svensk golf är dålig. Jag studsade till och tänkte, vad har han fått det ifrån? Hans närmaste referens är förmodligen de spelare som är på väg in på Europatouren men för att verkligen få en uppfattning om hur det står till på talangsidan inom svensk golf hade det nog varit bättre om han varit på plats till exempel när riksfinalen av FSB cup spelades, säger Lennart Larsson.

Hur står det till på talangsidan då?

Annons

– Kvarnby GK levererade en flicka vid namn Anna Dantorp till riksfinalen. Hon spelade på 8,6 i handicap och gick första rundan på 73 slag. Dag två kom verkligheten i kapp henne lite och hon gick då på 85 slag, men hon kunde ändå vinna klassen med åtta slags marginal. Senare hamnade jag vid samma bord som henne och passade då på att fråga en del, bland annat hur länge hon spelat golf. Hon svarade att hon börjat för ett och ett halvt år sedan! Så visst finns det talanger. Ett annat exempel är Steven Jeppesen, född 84, som gick direkt från golfgymnasiet till Europatourkval, och kvalade in! FSB-golfen samlar totalt runt 15 000 svenska golfjuniorer och är därmed, enligt Svenska Golfförbundet, världens största golfarrangemang för ungdomar. I helgen avgjordes en av deltävlingarna i den sista rundan av FSB Tour Riks " den näst högsta nivån " på Vellinge GK. 34 tjejer och 66 killar kom till start.

Men just den fördelningen mellan killar och tjejer är något Lennart Larsson ser som ett problem. Trots att det är på damsidan svensk golf haft sina största stunder är det bara 24 procent av spelarna inom FSB-golfen som är tjejer. Vid millennieskiftet sjösattes ett projekt som under vägen fick namnet "Tjejer och golf" som syftar till att rekrytera fler tjejer.

– Ambitionsnivån är att komma upp i 30 procent tjejer.

Hur ska ni nå dit?

– Man kan säga att kunskap om flickor ligger i botten. Många vill ha kompisar omkring sig och vi vill att de ska locka sina kompisar till golfbanan. Därför har vi bland annat satsat på scramble som tävlingsform.

Scramble går i grova drag ut på att fyra spelare slår var sin boll och att man hela tiden spelar på den bästa bollen.

Satsningar som "Tjejer och golf" och FSB-golfen har några år på nacken nu men det är inte konstigt om det dröjer innan svensk golf kan "skörda", menar Lennart Larsson.

– Vi har ännu inte sett den fulla effekten av de satsningar som gjorts. En golfspelare är som bäst mellan 30 och 40 års ålder. Men vilken skulle effekten bli av en lyckade rekryteringskampanjer? På många svenska golfbanor, inte minst i storstäderna, är det långa köer för att bli medlem.

– Det är många klubbar i storstäderna som klagar när vi kör de här rekryteringskampanjerna. Men i många klubbar ute i landet är det faktiskt inte så avlägset att bli medlem och köerna är på väg att minska på många håll. Dessutom prioriteras ofta ungdomar. Men visst är det så att många människor på banorna inte underlättar. Tidsbokningssystemen, som är en följd av trängseln, är inte heller något som underlättar för ungdomar. Ungdomar vet ofta inget om nästa dag och att då behöva boka in starttid flera dagar i förväg är inte bra.

Inför helgens tävlingar på Vellinge berättade Vellinge GK:s talang Kim Ulander, 18, som också vann FSB-tävlingen, i Allehanda om sina planer på att efter avslutat golfgymnasium här i Sverige åka över till USA, för att i collagemiljö ytterligare utveckla sin golf. Ett vanligt koncept bland svenska golftalanger.

Annons

Lennart Larsson har full förståelse för att det är en väg som många väljer. Men att det är fördel för svensk golf låter han vara osagt.

– De som åker kan säkert gynnas som individer men att det skulle gynna deras golf är jag inte säker på. Många som kommer hem har inte fått rätta hjälpen när det gäller golfen där borta. Vi har sett exempel på talanger som bara försvunnit. Coacherna borta i USA är ofta inte lika välutbildade som de svenska, avslutar Lennart Larsson.

Klart är att det finns en talangskatt inom svensk golf, inte minst helgens tävlingar på Vellinge blev ett bevis för det. Nu gäller det "bara" att förvalta den skatten.

Jonas Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons