Annons

Framgångsrikt EM har inte gett effekt

När Sverige arrangerade fotbolls-EM i somras hamnade damfotbollen i fokus och svenska folket bänkade sig i tv-sofforna. Men har det fått en effekt för damfotbollen? I alla fall inte i Trelleborg, än så länge.
Sport • Publicerad 14 september 2013
Fotbolls-EM i Sverige i somras blev en succé. Men ännu har det inte blivit någon positiv effekt i Trelleborg vad gäller nya flickspelare i klubbarna.
Fotbolls-EM i Sverige i somras blev en succé. Men ännu har det inte blivit någon positiv effekt i Trelleborg vad gäller nya flickspelare i klubbarna.Foto: HOLL TOMMY

I snitt såg 1,3 miljoner Sveriges matcher i EM i somras. Medierna hårdbevakade mästerskapet. Frågan är vad det gett för effekt för damfotbollen i Sverige?

TA-sporten ringde runt till de fem klubbar i kommunen som har flicklag i seriespel. Men ingen av dem har fått någon rusning av nya spelare.

Annons

Stadens största klubb på dam- och flicksidan, IFK Trelleborg, fick ett par nya spelare när de drog igång fotbollsskolan efter sommaruppehållet.

– Vi fick ett par extra spelare efter sommaren, det är vi glada för, säger Robert Simonovski, som är med i såväl fotbollsstyrelsen som i ungdomsutskottet i IFK Trelleborg.

Om det berodde på EM är svårt att veta. Kanske kommer effekten senare.

– Det är oftast på våren när utomhussäsongen börjar som nya kommer, säger Hans Liljeberg, tränare för flickor 04-05 i IFK.

ÖT Smygehuk, som har två flicklag i seriespel, genomförde en EM-camp i samband med mästerskapet för att få fler tjejer att börja lira. Då var intresset ganska stort. Men så många nya spelare efter mästerskapet har inte kommit till dem heller.

– I vårt hörn av kommunen ser vi marginella förbättringar. Det kom tre nya spelare i somras, om det var på grund av EM vet vi inte. Man kan nog säga att EM gav ett visst uppsving vad gäller intresset men inget revolutionerande, säger Jan Jönsson, ledare i klubben.

Kanske är en mästerskapsframgång inte nog för att det ska locka många nya till en sport som redan är etablerad i hela landet.

– Jag tror kanske att det är spontanfotboll som ökar när det är mästerskap, men om det var så är ju svårt att veta. Det ska nog till väldiga framgångar för att det ska bli någon effekt hos klubbarna, funderar Jan Jönsson.

Inte heller i Anderslöv och Skegrie, som vardera har två flicklag i seriespel, har det blivit ett tillskott av spelare som fått upp ögonen för fotbollen under sommaren.

I Gislöv har däremot antalet flickor i bollskolan ökat lite sedan i våras.

Annons

– Vi är 20-25 på träningarna nu, vi var 15-20 i våras. Jag vet inte om det är EM det beror på, men jag tror inte att de tittar så mycket på tv när de är små, säger Karin Lundahl, lagledare i boll och lek för flickor.

I de äldre flicklagen har det däremot inte blivit någon rusning av nya spelare.

– Jag tycker inte att vi fått någon effekt av EM. Vi gjorde även en drive innan EM då vi satte upp lappar i alla skolor, men det kom bara en ny, berättar Mathias Persson, lagledare för Gislövs 02-03-lag.

Svenska Fotbollförbundet arbetar för att ta tillvara på intresset efter hemma-EM. Förbundet har skickat ut tips till insatser till sina distriktsförbund som sedan fått i uppdrag att sprida detta vidare till klubbarna. Även innan mästerskapet skickades en broschyr med tips ut till klubbarna, så att de skulle vara förberedda på hur de kan arbeta.

– Vi kan inte se ännu om vi fick en effekt av EM. Jag har hört att vissa klubbar fått ökad verksamhet, men att säga att det varit en rusning vore att överdriva. Däremot vet vi att vi fick en ny typ av publik, familjer, under EM, säger Camilla Hagman, kommunikations- och marknadschef på svenska Fotbollförbundet.

– I vissa distrikt har det hojtat till med nya spelare, men det ser olika ut. I städer där det spelades matcher har det blivit stort intresse. Jag tror nog att när fotbollsskolorna drar igång igen till våren finns det chans att blåsa liv i det igen, säger Per Widén, chef för utbildningsavdelningen på fotbollförbundet.

Men förbundet hoppas att EM ska få en effekt i längden.

– Vi gör många små olika saker hela tiden och försöker motivera föreningarna att förbättra flickverksamheten. Jag tror inte att det finns en lösning, jag tror vi måste jobba med olika delar hela tiden för att bibehålla intresset, säger Camilla Hagman.

Louise Löfgren
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons