Fräckt program Josephines nya giv

Sport • Publicerad 9 september 2004
Josephine Ringdahl, landslagsåkaren som är tillbaka i Trelleborgs KK, siktar på en topplacering i helgens internationella juniortävling i Kalifornien. I bagaget har hon ett nytt program och en ny tävlingsdräkt. Temat är från filmen Matrix. @08 Bildbyline:BILD: Tomas Nyberg
Josephine Ringdahl, landslagsåkaren som är tillbaka i Trelleborgs KK, siktar på en topplacering i helgens internationella juniortävling i Kalifornien. I bagaget har hon ett nytt program och en ny tävlingsdräkt. Temat är från filmen Matrix. @08 Bildbyline:BILD: Tomas NybergFoto: 

Tidigt i våras började Josephine Ringdahl fundera ut kommande säsongs kortprogram.

Som alltid började hon med att leta musik. Valet föll på ledmotivet till en av hennes favoritfilmer " Matrix.

" Jag gillar filmen, absolut. Och musiken var klart bäst. Tyvärr kan jag inte få ut specialeffekterna från filmen till isen. Men jag tror jag kan plocka bra med poäng på programmet. Det är inte de klassiska balettrörelserna, utan mer elektriskt.

Efter månader av övning sitter programmet och det kommer väl till pass. I helgen deltar hon i en stor tävling i Long Beach, Kalifornien.

" I Junior Grand Prix deltar de bästa juniorerna i världen. Jag har deltagit i många andra tävlingar men den här känns roligare. Jag har aldrig varit utanför Europa tidigare och nu " Kalifornien. Det är en "dream".

För Josephine Ringdahl är cirkeln sluten.

Hennes första stapplande steg på isen tog hon i Söderslättshallen. Efter en utflykt till Malmö är hon nu tillbaka i Trelleborgs Konståkningsklubb, mycket tack vare tränaren Robert Grzegorczyk.

" Robert är ny i klubben och jag visste att han var bra. När inte träningen fungerade för mig i Malmö bytte jag före sommarlovet.

Beslutet om klubbyte har hon inte ångrat.

" Han är en jätteduktig tränare, jag trivs jättebra. Robert är kunnig, bestämd och tränar hårt med mig. Han är sträng på isen, han är efter mig, men det behöver jag.

Robert Grzegorczyk har fina meriter från såväl EM som VM och även om vägen dit är lång och hård är Josephine en bit på väg mot de högre sammanhangen.

Hon är med i landslaget och det är genom konståkningsförbundet hon fått chansen att delta i helgens tävling.

Josephine har erfarenhet från tidigare Grand Prix-tävlingar, placerade sig då nia och tia.

" Mitt mål är att förbättra mig. Topp tio är rent allmänt mitt mål, men jag siktar på topp fem.

Konkurrensen är hård. I helgen väntar motstånd från de bästa konståkningsnationerna i världen " Japan, USA och Ryssland.

Det blir givetvis tufft, men Josephine Ringdahl har förberett sig väl.

I somras var hon på ett två veckor långt läger med franska landslaget i Courchevel.

" Det är det bästa man kan göra, att träna med någon som är bättre, någon som man kan följa efter. Kan han, kan jag. Det är inspirerande.

TA-sporten är på plats när Josephine tränar med sin nya tävlingsdräkt. En fräck klänning som matchar musiken. Matrix på is, en kontrast till hennes fria program " Carmen.

Klänningen har hon själv designat, tillsammans med mamma Jannie.

" Det är bäst så, man vet hur man vill ha det.

Nu är Matrix-temat inte det enda som gör Josephine Ringdahl unik. Hennes nya program innehåller flera avancerade moment, på den högsta nivån " stegsekvenser, piruetter, hopp och kombinationer.

Programmet avslutas med en magnifik himmelspiruett.

" Det är det bästa jag har och jag gör den så bra eftersom jag är så vig i ryggen, säger Josephine om avslutningen där hon snurrar runt på isens mittpunkt med överkroppen böjd bakåt och ansiktet riktat upp mot himmelen.

" Jag vet inte om det finns någon annan i världen som klarar av det.

En piruett kan lyfta Josephine Ringdahl mot toppen. Och inför helgens tävling är det egentligen bara en sak som oroar " flygresan till Kalifornien.

" Jag kan inte föreställa mig att sitta still i elva timmar, det är en hel dag. Jag får väl gå omkring, hoppa eller cykla om det går.

Martin Falkenby

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.