GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fotbollsprofil från Trelleborg har avlidit – gjorde 22 landskamper

Fotbollsprofilen Henry Thillberg har avlidit, 91 år gammal. Thillberg började karriären i BK Ymor innan han gick till TFF och Malmö FF. Han står noterad för 22 landskamper och var bland annat med när Sverige besegrade England i en klassisk landskamp på Wembley 1959.
Fotboll • Publicerad 6 februari 2022 • Uppdaterad 7 februari 2022
Henry Thillberg tillsammans med före detta förbundskaptenen Tommy Söderberg på Vångavallen 2005. Bild: Claes Nyberg
Henry Thillberg tillsammans med före detta förbundskaptenen Tommy Söderberg på Vångavallen 2005. Bild: Claes NybergFoto: Claes Nyberg

Henry Thillberg avled på söndagsförmiddagen på Trelleborgs lasarett i sviterna av hjärtsvikt.

– Hans hjärta orkade inte längre. Han somnade in lugnt och stilla, berättar sonen Jonas Thillberg för Trelleborgs Allehanda.

Henry Thillberg började spela fotboll i BK Ymor innan han gick till TFF, där han sedermera upptäcktes av Malmö FF. Mittfältaren spelade i MFF från 1951 till 1962 och står noterad för 367 matcher och 149 mål.

Han beskrivs som en teknisk fotbollsspelare med spelsinne och passningsskicklighet som adelsmärke.

I sin andra landskamp för Sverige blev Henry Thillberg tvåmålsskytt när Sverige besegrade Danmark med 3–1. Den största stunden med landslaget var annars när Sverige besegrade England inför 80 000 åskådare med 3–2 på Wembley 1959.

Henry Thillberg bodde i Trelleborg och sonen Jonas berättar att fotbollsintresset höll i sig in i det sista.

– Han var väldigt stolt över sin karriär, och det hade han ju rätt att vara, säger Jonas Thillberg.

Vad var han mest stolt över tror du?

– Det var nog när de slog England på Wembley 1959, det var den stora höjdpunkten för honom. När jag tittade för ett halvår sedan så var det bara han som var kvar i livet av de som spelade i laget. Det finns ju lite bilder och så på Youtube. Även om det bara var en vänskapsmatch var det väldigt stort. Det var bara Ungern som slagit England borta tidigare.

Året innan var Henry Thillberg uttagen i Sveriges VM-trupp. Kostymen var utprovad men en ryggskada hämmade honom.

– Han var med i 25-mannatruppen, men fick problem med ryggen. Om det var ryggskadan eller att han föll bort i någon sista gallring vet jag inte, säger Jonas Thillberg.

Fotbollen tog Henry Thillberg ut i världen. Däremot blev det aldrig någon proffskarriär, fastän det var nära. Sonen Jonas berättar att proffskontrakt med Bologna var klart, men att ett importstopp i Italien gjorde att planerna gick om intet i sista stund.

– Han hade varit nere och provspelat och gjort stor succé. Han skulle flyga ner och skriva kontrakt, men hans agent var flygrädd så de tog tåget och kom ner på lördagen istället för på fredagen. När han skulle skriva på kom den en person inrusande och sa att det blivit importförbud, att alla kontrakt från och med i dag inte gäller.

I tron att importstoppet skulle gå över stannade Henry Thillberg kvar i Italien, bland annat hälsade han på hos Lennart Nacka Skoglund.

Tiden gick men importstoppet blev kvar och Henry Thillberg fick resa hem. Importförbudet hävdes, men först två år senare.

Henry Thillberg hade också anbud från Olympique Marseille, där Gunnar Säffle Andersson var den stora stjärnan.

– Frankrike släppte inte hem spelare när det var landslagsspel. För far var det det finaste han visste att få spela i landslaget, därför ville han inte gå dit om han inte fick spela i landslaget. Så han tackade nej.

– Det var lite synd. Han blev inte proffs och det blev inte fotbolls-VM, annars kanske han hade gjort 40 landskamper till. Henrys sätt att spela hade passat i Italien. Sedan vet man ju aldrig om han hade trivts. Det får man ju aldrig reda på, säger Jonas Thillberg.

Som 32-åring slutade han på toppnivå. Efter de aktiva åren i Malmö FF tog han tränarlicens och var tränare i TFF en säsong innan han fortsatte som spelande tränare i olika klubbar på lägre nivåer. Sin sista match på fotbollsplanen gjorde han när han var 48 år gammal.

Som pojklagsspelare spelade han både i BK Ymor och TFF, där han också gjorde ett fåtal A-lagsmatcher.

Efter sina många år i Malmö FF var Henry Thillberg hedersmedlem i föreningen. Han var också trogen gäst på Vångavallen under flera decennier där han hade sin fasta plats på läktaren.

– Han var mer TFF:are än MFF:are får jag säga. Han var ju trelleborgare, han älskade ju Trelleborg. När båda lagen låg i allsvenskan ville han inte åka in till Malmö. Han sa att jag kan ju inte sitta där och bli glad när TFF gör mål när alla guldhjältar sitter där från min tid. Annars missade han inga TFF-matcher, berättar Jonas Thillberg.

Efter Andreas Isaksson och Prawitz Öberg är Henry Thillberg den fotbollsspelare som är fostrad i Trelleborg som gjort flest landskamper.

Henry Thillberg tillsammans med sonen Jonas Thillberg 2015.
Henry Thillberg tillsammans med sonen Jonas Thillberg 2015.Foto: Hanna F.Ellborg
”Han var mer TFF:are än MFF:are får jag säga. Han var ju trelleborgare, han älskade ju Trelleborg.”
Jonas Thillberg
Björn GustavssonSkicka e-post
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.