Annons

Fotbollsfesten förvandlades till fotbollsfiasko

Sport • Publicerad 3 juni 2007

Det var en av de mest händelserika matcher i svensk landslagshistoria. En match som hade allt. Svenskt 3– 0 efter 25 minuter och det på Parken, i en match där danskarna kände sig tvingade att vinna.

Därpå en mäktig dansk resning, en makalös upphämtning som var på väg att frälsa nationen.

Annons

Då släckte en enda åskådare hela Danmark. En uppenbarligen drucken dansk roligan, var allt annat än lugn när han reagerade på domare Herbert Fandels beslut i slutminuten. Frustrerad över det röda kort som Christian Poulsen drog på sig.

Vi har tidigare sett åskådare invadera en fotbollsplan. Det här var något annorlunda.

Det här var en attack riktad direkt mot domaren. Herbert Fandels ögon uttryckte skräck; inkräktarens hand var uppe mot strupen och om en åskådare kan ta sig in på planen, ja då kan han ju också ha kunnat fått med sig ett vapen in på arenan. Domaren kände sig uppenbarligen hotad.

En domare är en så vital del i spelet fotboll. Ibland kan domaren svara för en bra insats, ibland en dålig – men oavsett är domaren en förutsättning för att det kan spelas tävlingsmatcher.

Herbert Fandels beslut var att bryta matchen och att tilldöma Sverige segern. Det går inte att ifrågasätta det beslutet.

Vad som däremot kan – och ska – ifrågasättas är säkerheten kring arenorna och spelarnas agerande.

Så gott som varje vecka sker en ny skandal på fotbollsarenor världen över. Fotboll har tydligen blivit en alltför allvarlig lek för alltför många människor.

Jag tycker illa om att mänskligheten låser in sig i sina små världar för att skydda sig mot inkräktare. Jag är i grunden för det öppna samhället beroende på att jag tror gott om människan.

Tyvärr fungerar det inte så. Vi måste ha våra pengar inlåsta i kassavalv, vi måste ha lås på våra ytterdörrar och vi måste se till att åskådare inte tar sig in på fotbollsplanerna.

Uppenbarligen brast säkerheten på Parken. Men vi måste också ställa högre krav på utövarna.

Annons

Christian Poulsens agerande var så oerhört dumt. Inte nog med att han slog Markus Rosenberg i magen, ett tilltag som drabbade hela laget eftersom han både fick rött kort – därmed avstängning som följd – och gav Sverige en straffspark. Han sträckte ut armarna i en gest mot domaren om att han var oskyldig. Den gesten såg inte bara domaren och tv-publiken – åskådarna på Parken såg samma sak. En av dem – och det räckte – riktade sin ilska mot Herbert Fandels och därmed förvandlades fotbollsfesten till fotbollsfiasko.

Christian Poulsen var mer ärlig när han efteråt bad om ursäkt för sitt agerande.

"Det slår slint för mig och jag slår honom. Jag vill gärna be om ursäkt till lagkamraterna och åskådarna. Det är det dummaste som jag någonsin har gjort", sa Poulsen.

De flesta av de inblandade hade velat att matchen fortsatt efter avbrottet. Men nog är nog, fotbollen måste sätta gränser för vad den tål. På lördagskvällen passerades gränsen. Det slutade i skandal, men beslutet att avbryta matchen innebär att det finns hopp inför framtiden.

Åtgärder måste vidtas. Danmark lär nu få spela resterande EM-kvalmatcher på hemmaplan inför tomma läktare och förbundet kommer troligen drabbas av rätt så saftiga bötesbelopp. Dansk Bollunion lär också skärpa säkerheten kring sina arrangemang.

För svensk fotboll innebar lördagens match att vårt landslag kom ett stort steg närmare EM-slutspelet. Men säkerhetsmässigt kommer troligen ingenting att ske. Inte förrän vi drabbas av en liknande skandal på landslagsnivå. Betänk då att det är tolv år sedan en åskådare attackerade Anders Frisk – mitt under pågående match i Stockholm.

Det är nämligen så vi människor fungerar – vi är för godtrogna.

När jag skriver detta är klockan 23.30 en lördagskväll. Snart låser jag ytterdörren.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons