Fotbollsfest? Nej tack!

Svenska Fotbollförbundet hade Trelleborg som första alternativ till U21-landskampen mellan Sverige och Frankrike. Men kommunen har tackat nej och nu riskerar Trelleborg bli utan landskamper framöver.
Sport • Publicerad 5 oktober 2006
Allsvenska Vångavallen i Trelleborg. Arkivbild
Allsvenska Vångavallen i Trelleborg. ArkivbildFoto: 

Trelleborgs kommun tackar nej till en match mellan Sveriges framgångsrika U21-landslag och Frankrikes motsvarighet.

Svenska Fotbollförbundet får därmed leta efter en ny arrangörsort.

Anledningen är speldatum för matchen, den 14 november, och kommunen är rädd att Vångavallens gräsmatta förstörs.

– Från mitten av november till april har vi ingen växtlighet. Vi riskerar att planen springs sönder och då har vi en dålig plan i allsvenskan till våren, säger fritidschefen Göran Ling. De senaste åren har en U21- och två damlandskamper spelats på Vångavallen. Förbundets företrädare, landslagsledare och spelare har varit mycket nöjda med arrangemangen.

Göran Ling påpekar att kommunen aldrig tackat nej till en landskamp tidigare och Trelleborg är positivt inställt till framtida arrangemang.

– Vi är väldigt intresserade av sådana här matcher. Men vi har ju det här med "Mårtensknäppa" med nattfrost och planen kan ta storstryk. Det är värre att inte ha någon plan till den allsvenska starten än att tacka nej till den här landskampen, säger Göran Ling.

Om Vångavallen haft värmeslingor hade matchen kunnat arrangeras. En sådan upprustning är på gång, men enligt Ling dröjer det minst ett år. På Skånes Fotbollförbund har man ingen förståelse till kommunens synsätt.

– Vångavallen är perfekt för den här typen av arrangemang. En bra plan, lagom läktare och bra ljus. Därför var Trelleborg förbundets önskemål, säger Jan Lundgren, arrangemangsansvarig på Skåneboll.

– Jag förstår att kommunen vill ha en bra plan till allsvenskan. Men här handlar det om 90 minuters fotboll, träningspassen kan ju ske på någon av de fina träningsplanerna. Nästa år firar Trelleborg 750 år. En av de idrottsliga höjdpunkterna som fritidsförvaltningen hoppats på är att svenska herrlandslaget har samling på Vångavallen i samband med EM-kvalet mot Danmark.

Den godbiten – och framtida landslagsarrangemang – kan nu vara i farozonen.

– Jag skäms över att vara trelleborgare. Kommunen har ännu inte brytt sig om att kontakta förbundet gällande landslagssamlingen. Och så tackar man nu nej till den här matchen som hade varit en utmärkt kick-off till 750-årsjubileet. Jag tolkar det som att man inte vill ha fler landskamper och därför kommer jag inte störa dem de närmaste åren, säger Jan Lundgren. Göran Ling tror inte att beslutet att tacka nej till U21-kampen påverkar Svenska Fotbollförbundets inställning till Trelleborg som arrangörsort.

– Vi är inte skeptiska till arrangemanget som sådant utan till det sena datumet, säger Ling.

Är ni fortfarande intresserade av en landslagssamling nästa år?

– Ja och tanken att få A-landslaget hit är väckt från vår sida. Vi har inte anmält intresse än men jag räknar med att vi kan göra det i slutet av det här året. Ett sådant arrangemang är förenat med stora kostnader eftersom vi måste ansvara för spelarnas säkerhet. Vi måste göra en kalkyl.

Göran Ling säger att kommunen tackat nej till höstens U21-match, men lägger in en brasklapp.

– Det svar vi givit nu i veckan är nästan definitivt. Fritidsförvaltningen har ledningsmöte på måndag och då tar vi slutgiltig ställning.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.