Annons

Fotbollsfeber inte riskfritt

En fotbollsmatch kan kännas livsviktig. För en del supportrar kan den till och med bli dödsallvarlig. En tysk studie visade att hjärtattackerna ökade under hemma-VM för två år sedan – och under VM 1994 tvingades fler svenska män än vanligt besöka sjukhus.
Sport • Publicerad 10 juni 2008

Fotbollsmatcher kan vara glädjeämnen men även hemska nagelbitare att genomlida. För supportrar med förhöjd risk att drabbas av hjärtproblem kan stressen dessa viktiga matcher medför vara farlig.

När vi blir stressade sätter hormoner i gång en uråldrig reflex, kroppen förbereder oss på ett optimalt sätt för att antingen fäkta eller fly.

Annons

– Den sannolika mekanismen är att stresshormonerna piskar på hjärtat och stryper blodkärlen för att pulsen ska gå upp men om man inte gör något, exempelvis springer, så fortsätter hormonerna ändå att pumpa. Åderförfettningsplack, som alla vuxna har, kan göra att blodkärl brister och stoppar blodflödet i exempelvis kranskärl i hjärtat, berättar Ronnie Willenheimer, docent i kardiologi vid Lunds universitet, för TT.

Han är dock tydlig med att påpeka att det här inte händer vem som helst, man måste ligga i riskzonen, exempelvis ha förhöjda blodfetter eller högt blodtryck. Under fotbolls-VM i Tyskland 2006 gjordes en studie i Münchenområdet som visade att hjärtattacker och hjärtklappning mer än tredubblades bland män och dubblades bland kvinnor under mästerskapet. Riktiga toppar kunde ses när Tyskland mötte Argentina i kvartsfinal och Italien i semifinal, bägge matcherna avgjordes på straffar.

– En unik studie, säger Willenheimer.

TT: Har liknande studier gjorts i Sverige?

– Nej, men däremot vet alla hjärtläkare att hjärtattackerna gick upp under VM 1994, då också Sverige var inblandat i en spännande straffläggning. Vi såg framför allt att fler män kom in under den perioden. Just här i Malmö var det kanske inte så många fler fall men skulle man se till alla sjukhus är jag säker på att vi skulle se en statistiskt säkerställd ökning i Sverige.

Efter den tyska studien har flera läkare uttalat sig om risken för att titta på fotboll. Forskare vid universitetet i Birmingham ville skrota straffavgöranden sedan de funnit att hjärtattackerna ökade med 25 procent dagen när England förlorade mot Argentina under VM 1998. Och Herve Douard, kardiolog vid universitetssjukhuset i Bordeaux, säger till AFP att han rekommenderar personer som haft eller riskerar att få en hjärtattack att inte se viktiga matcher. Så långt vill inte Ronnie Willenheimer gå.

– Det är bara extremfallen vi ger det rådet till och det är väldigt ovanligt.

– Vet man om att man ligger i riskzonen och dessutom får behandling för det så är en match inte så farligt, snarare gör medicinen att riskerna är mindre för dem än för andra grupper. De som inte är så noga med sin medicineringen bör definitivt inte slarva om de har ett fotbollsintresse. Men den största riskgruppen är de som inte vet om att de har hjärtproblem.

En schweiziskt hjärtstiftelse har tagit fram en broschyr, "1–0 till hjärtat" med råd om hur supportrar ska undvika att drabbas av hjärtattacker under pågående EM, skriver Reuters. Den finns tillgänglig på tyska, franska och italienska och varnar för stress samt ger rött kort till alkohol, rökning och kaloririk mat. Sofftittare uppmanas att "dribbla" lite i halvtid eller att ha en motionscykel i rummet.

Inte bara hjärtat kan vara en källa till lidande under fotbollsmästerskap. Siffror i Storbritannien visar att hustrumisshandel, slagsmål, bilolyckor, andra typer av olyckor samt självmord ökar på matchdagar. (TT)

Tove Nordenhäll

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons