Annons

"Fotbollen blir inte bättre om det är billigare"

Gräsliga planer ger dålig underhållning. Spelarna förstår om åskådarna känner sig blåsta och ett förslag är att ge rabatt på inträdesbiljetten när underlaget brister.
Sport • Publicerad 9 april 2010
Foto: 
Vångavallens gräsmatta inbjuder inte till skönspel för närvarande.
Vångavallens gräsmatta inbjuder inte till skönspel för närvarande.Foto: 

TRELLEBORG. Kommentarerna efter måndagens allsvenska derby på Vångavallen handlade i hög grad om planens kvalitet.

– Jag tycker synd om de som betalade för att se detta lidande, sa till exempel Mattias Lindström till Helsingborgs Dagblad.

Annons

Han fick medhåll av medspelaren Erik Edman.

– Redan under tvåmålsspelet på uppvärmningen insåg vi att det bara var att ställa in sig på krig. Bollen studsade ju lite hur som helst. Vi gör ingen bra match och har kanske lite tur, men det viktigaste var att vi inte började spela på ett dumt sätt.

Viljan att bjuda upp fanns där, men underlaget var helt enkelt omöjligt att kombinera med publikfriande spel.

TFF-kaptenen Dennis Melander:

– Man kan inte förvänta sig skönspel med en sådan bana. Skulle vi rulla runt i backlinjen med de groparna som är så räcker det med en felstuds så sitter man i jättedumt läge. Så spelet blir ju därefter.

Dennis Melander har ett förslag på hur man kan kompensera publiken.

– Man borde kanske sänka biljettpriset med tanke på vad som väntar.

Förslaget hamnar inte i god jord, åtminstone inte hos TFF:s marknadsansvarige Barbro Bengtsson.

– Vi har en ekonomi att ta hänsyn till och då kan vi inte rabattera våra evenemang.

Att publiken i högre grad skulle känna att de får valuta för pengarna är inget argument som biter.

Annons

– Det är trist när planerna ser ut som de gör, men fotbollen blir inte bättre om det är billigare. Jag tror att vi får ta en dialog efter säsongen för att diskutera varför vi har tappat publik. Det handlar om ett totalt tag om hela allsvenskan, om det är rätt att starta säsongen så tidigt.

Du är skeptisk till den tidiga seriestarten?

– Ja med tanke på hur planerna ser ut och att publiken sviker. Vår gräsmatta håller inte måttet, det var för tidigt att sätta igång.

Även om allsvenskan som helhet har tappat åskådare håller TFF fjolårets siffror uppe. Årets två inledande matcher har setts av 2 918 personer i snitt jämfört med hela förra säsongens publiksnitt på 2 992.

Matcherna mot Kalmar och Helsingborg, som spelades i september, lockade totalt 5 930 (2 820 respektive 3 110) vilket ska jämföras med de 5 835 (20 055 och 3 780) som kom den här säsongen.

– Det var inte behagligt att sitta och titta på fotboll när vi hade vår första match, mot Kalmar. Om man måste frysa är det bara de med jättestort fotbollsintresse som kommer. Det är alltid så att det sportsliga är avgörande för om vi ska få ett litet lyft publikmässigt, säger Barbro Bengtsson.

– Nu har vi två hemmamatcher inom loppet av fem dagar (Göteborg den 15:e och BP den 19:e) och det är lite väl tätt evenemangsmässigt. Därför skulle en seger mot Djurgården på måndag underlätta avsevärt.

Martin Strandberg
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons