Annons

Första segern för Hanson

Första segern någonsin i Ryder Cup är säkrad. Något ännu större kan ske idag.
Sport • Publicerad 4 oktober 2010
Foto: 

– Det här är ett drömscenario. Jag tror inte att vi hade vågat hoppas på att leda med så mycket poäng, säger Peter Hanson inför avslutningen.

Det är få förunnat att vara med om det i golfkarriären. Men efter mer regn än han någonsin upplevt och en dag försenat spel kan dock Peter Hanson bli näste svensk att få vara med om att vinna Ryder Cup. Han och det europeiska laget går på måndag ut med en imponerande ledning, 9,5–6,5 mot USA.

Annons

Fem segrar i de tolv avslutande singelmatcherna – då är Ryder Cup-bucklan tillbaka i Europa igen.

– Det är fantastiskt, Colin Montgomerie sade till oss att det här var den bästa Ryder Cup-dagen han någonsin upplevt, sade Hanson.

För de matcher som egentligen skulle avgjorts i lördags men på grund av regn och mörker hade flyttats fick en europeisk dominans.

Man vann de två inledande foursome-matcherna, gick förbi USA, och när de fyra bästbollarna skulle avgöras var det européerna som klev fram.

Tre av fyra slutade med vinst – bland annat Peter Hansons och spanjoren Miguel Angel Jimenez möte med Bubba Watson/Jeff Overton.

Och i Hansons egen Ryder Cup-statistik står det numera en vinst och en förlust men med chans att bättra på den ytterligare i måndagens singelspel, då han ställs mot amerikanske världstvåan Phil Mickelson.

– Även om vi spelar i ett lag så är det en individuell sport. Jag vill ha ett bra resultat och vill ha min poäng i morgon.

Hur blir det att gå ut ensam efter att spelat i par två dagar i rad?

– Det kommer säkert att bli lite mer ensamt. Nu har jag haft enormt stor hjälp av Miguel. Han visar sin styrka de två-tre sista hålen när jag slog några dåliga slag och han tvekar inte en sekund utan är iskall.

För om sanningen ska fram var det den 46-årige spanjoren som stod för den mest imponerande insatsen av de båda. Hanson hade tre birdiechanser på hål 10-12 utan att lyckas och när han sedan behövde sänka en lång birdieputt på 14:e för att dela hålet, misslyckades han.

Annons

Men hålet därpå stod han för kanske ett av dagens slag på Celtic Manor i Wales. Nere för räkning efter att ha missat green fixade Hanson upp bollen på green nära vattenhindret för en birdie.

– Den var enormt viktig när vi båda missade fairway och sedan följde Miguel upp med en enormt viktig birdie på nästa hål. Vi hjälpte varandra där och höll oss kvar i matchen.

Och på 18:e hålet höll man också nerverna i styr till seger.

Ryder Cup-kaptenen Colin Montgomerie valde sedan som väntat att låta sina främsta spelare, Lee Westwood, Rory McIlroy och Luke Donald, gå ut i måndagens inledande singlar. Hanson går som tia. Det gör att hela Ryder Cup kan vara klart långt innan hans möte med Mickelson är färdigspelat.

– Men det ska bli riktigt kul. Jag ska koncentrera mig på min match. Man kan spela aggressivt här när det är mjukt och bollen stannar på green.

– Jag tror vi har enormt bra chanser och det ser jäkligt bra ut.

Nicolinn Nilsson
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons