Annons

Första och sista SM-rycket för Ragnar och Björn

Ett fjortonde SM-guld hägrar. Björn Falkland tänker sätta en historisk slutpunkt på karriären på söndag. Med sig har han 17-årige klubbkamraten Ragnar Öhman. Medaljaspirant också han – i sitt allra första SM.
Sport • Publicerad 9 februari 2006
Björn Falkland åker till SM för att ta sitt fjortonde SM-guld i Uppsala på söndag. Dit åker också klubbkamraten Ragnar Öhman. 17-åringen har framtiden för sig och tränar redan på heltid för att bli bäst. BILD: CLAES NYBERG
Björn Falkland åker till SM för att ta sitt fjortonde SM-guld i Uppsala på söndag. Dit åker också klubbkamraten Ragnar Öhman. 17-åringen har framtiden för sig och tränar redan på heltid för att bli bäst. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Trelleborgs ABK:s båda deltagare vid helgens svenska mästerskap i Uppsala är i varsin ända av karriären.

En rutinerad tävlingsmänniska och veteran får sällskap av en målinriktad och talangfull ungdom.

Annons

Fast det där med veteran gillar inte Björn Falkland, även om han i år blir 35 år gammal och därmed tillåts tävla i just veteranklassen.

– Veteran låter så nära forntidsödlorna man kan komma. Jag är inte gammal, det känns inte alls så, säger Björn Falkland. Det är heller inte i veteranklassen han ska tävla i helgen.

Tvärtom är Falkland ute efter sitt fjortonde SM-guld på seniornivå.

Så många SM-guld har ingen tidigare tagit.

Ingvar Asp från Lunds AK står liksom Falkland på 13 SM-guld.

Trelleborgaren blir historisk och ensam rekordinnehavare om han vinner i helgen.

Och vinna räknar han med att göra.

– Klart jag gör... men visst, det är en del nya namn som jag inte har en aning om vad de lyfter, men jag har hört mig för och det ska vara rätt lugnt. Det gäller att gå på säkerhet; att lyfta på de andras vikter. Det finns fog för optimismen.

Falkland har vunnit alla svenska mästerskap sedan 1991, med två undantag:

– 1993 bommade jag ut mig. 2003 föddes vårt första barn och då ställde jag inte upp.

Annons

Björn Falkland har under större delen av sin karriär hållit sig i 69-kilosklassen.

Där är han fortfarande.

Meritlistan innehåller utöver 13 SM-guld (flertalet bärgade med överlägsen marginal) också två EM- och ett VM-framträdande.

Karriären skulle varit över redan efter SM 2000.

Men ett bråk med förbundet gjorde att den fortsatte.

Björn Falkland anser sig bestulen på en plats i VM-truppen 2000.

– Jag fick blommor och blev avtackad, men jag och förbundet kom inte överens. Jag blev förbannad och fortsatte för att vinna SM-guld för att visa dom och för att sedan kunna tacka nej till landslaget.

Tror du att du blir avtackad den här gången?

– Det bryr jag mig inte om. Jag tävlar och sedan tackar jag för mig.

Det blir ingen fortsättning den här gången?

Annons

– Nej, jag har sagt att det år jag blir veteran ska jag sluta. Dessutom säger kroppen i från. Träningen sliter och det tar lång tid att återhämta sig. Att ta det fjortonde SM-guldet har varit ett mål, men det är sluttävlat oavsett hur det går på söndag. För Ragnar Öhman kan söndagens SM bli början på många framgångsrika tyngdlyftarår.

Förutsättningarna finns, både de fysiska och mentala.

– Man får inte vara för vek i skallen. Tyngdlyftning handlar om att tänja och spränga gränser; en smärtsam sport där det gäller att bita ihop, säger Björn Falkland.

Från Ragnar Öhmans sida är satsningen hundraprocentig. 17-åringen har struntat i gymnasiet för att kunna träna på heltid.

– Föräldrarna försörjer mig. Det blir tolv träningspass i veckan, fyra timmar om dagen, berättar Ragnar Öhman.

Träningen är stenhård.

– Man måste ligga på gränsen för att bli bäst, understryker han innan han börjar köra sina stötar i TABK:s träningslokal i Söderslättshallen. Tränaren Ingemar Aldenhov övervakar, uppmuntrar och instruerar.

Träningsintensiteten har minskat sista dagarna för att en formtopp ska infinna sig till SM.

– Ragnar svarar bra på styrketräning. Han har en harmonisk kropp med bra proportioner mellan överkropp och ben. Han är smidig för sin viktklass och har bra stöd från sin familj, säger tränaren Ingemar Aldenhov.

Ragnar Öhman går i 105-kilosklassen. Två guld från ungdoms-SM har han redan. Mycket talar för att det blir en första seniormedalj på söndag.

Annons

– På pappret är jag tvåa. Om allt går väl kan det bli ett silver, säger den 17-årige debutanten.

Första SM-medaljen för Öhman och ett historiskt guld för Falkland?

TABK:s lyftarduo är båda inställda på att spränga gränser i Uppsala på söndag.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons