Annons

Första EM-finalen för Ida Lindborg

Nu vet Ida Lindborg hur det är att simma en mästerskapsfinal. Den 19-årige trelleborgaren gjorde ett bra avslut på ett fint mästerskap, när hon tog sig till final på 200 meter ryggsim på kortbane-EM i danska Herning.
Sport • Publicerad 15 december 2013
Ida Lindborg såg besviken ut efter målgången i EM-finalen på 200 meter ryggsim, där hon slutade nia. Men hon är nöjd med att ha nått sin första mästerskapsfinal.
Ida Lindborg såg besviken ut efter målgången i EM-finalen på 200 meter ryggsim, där hon slutade nia. Men hon är nöjd med att ha nått sin första mästerskapsfinal.Foto: Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

I finalen fick Ida Lindborg det tufft. Hon stumnade sista två längderna och slutade nia. Hennes tid i finalen, 2.09,67, var över sekunden sämre än både hennes personbästa och hennes tid i morgonens försök.

– Det var skitkul, men jag var riktigt riktigt nervös. Jag hade inte förväntat mig att gå till final, jag är skitnöjd, säger en glad Ida Lindborg till TA-sporten.

Annons

Trelleborgaren hade bana åtta i finalen och hängde bra med i början. Men sakta blev hon mer distanserad och tvingades även släppa förbi sig någon simmare och blev till slut näst sist i finalen.

– Jag brukar vara som snabbast sista 50 meterna. Det har aldrig hänt tidigare att jag simmat långsammare på kvällen, men jag är nöjd ändå. Inte trodde jag att jag var bland de bästa i Europa, konstaterar Ida Lindborg.

Men det är hon nu.

Ida simmade på 2.08,55 i försöken och det var åttonde bästa tid och det tog henne till finalen. Försökstiden var 26 hundradelar över hennes personliga rekord på 2.08,29. Men det är en tid som sattes redan 2011.

– Det var den tiden jag ville slå. Men den tiden satte jag på en SM-final, då känner jag mig mer hemma. Allt är större här och det var mycket annat att tänka på, berättar trelleborgaren.

Att simma i en mästerskapsfinal var något helt nytt för henne.

– Mitt försök gick sist på förmiddagspasset och jag hann bara komma tillbaka till hotellet en timme. Nu vet jag hur det är att simma en mästerskapsfinal, det betyder mycket för framtiden. Nästa gång behöver jag inte vara nervös.

Ida Lindborg kan känna sig mer än nöjd med sitt EM. Det blev en finalplats och två semifinalplatser, på fyra starter. Först i torsdags på 100 ryggsim, där hon blev elva och missade final med endast 16 hundradelar. På lördagen nådde hon semifinal även på 50 ryggsim, efter att ha slagit dubbla personliga rekord.

Först i försöken, där hon simmade på 28,24, vilket var 18 hundradelar snabbare än hennes personliga rekord, satt på SM för tre veckor sedan. I lördagens semifinal putsade hon rekordet med fyra hundradelar till, 28,20 vilket gav henne en 18:e plats på distansen.

– Det är det här man har tränat för hela året och det känns skönt att det gick så bra och att man märker att träningen gör nytta.

Annons

Gick det bättre än vad du hade trott?

– Ja, det gjorde det, ja är jättenöjd.

Kommande vecka hoppas hon få klartecken att åka till USA för att studera på universitet där. Allt hänger på ett prov hon gjorde förra lördagen, mitt i EM-uppladdningen.

– Jag känner att det är dags att åka nu, jag vill det jättegärna, säger Ida som vill åka till universitet i Dallas där även hennes systrar studerar, redan i januari.

I USA ska hon ta ännu ett steg. Redan denna helg har hon tagit ett stort steg – in i Europatoppen.

INTERNAL INTERNAL
Jonas Jakobsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons