Annons

Försäkringskassan: "Vi förstår absolut problematiken"

Trelleborgs FF:s spelare har svårt att köpa Försäkringskassans resonemang kring sjukskrivna spelare. Men Försäkringskassan hänvisar till lagstiftningen.
Sport • Publicerad 11 juli 2009

Trelleborgs FF:s Mikael Bengtsson tvingades jobba halvtid under sin långa rehabilitering, på Försäkringskassans rekommendation, trots att TFF hade sjukskrivit honom. Det gjorde att rehabtiden tog längre tid än vad den hade behövt göra. Det rapporterade TA om i fredags.

TFF:s lagkapten Dennis Melander, som sitter i lagets spelarråd, har svårt att köpa Försäkringskassans resonemang.

Annons

Han berättar att laget letat efter en kontaktperson på Försäkringskassan, som bättre ska förstå elitfotbollsspelarnas situation.

– Vi har haft mycket kontakt med dem men det har mest varit skit. Försäkringskassan tror ju inte att man är skadad, de tänker ”men då kan de ju jobba någon annanstans”. Jag vet faktiskt inte varför det är så.

Men enligt Försäkringskassans områdeschef i södra Skåne, Bert-Ove Nilsson, har ingen TFF-spelare kontaktat dem.

– Har de en förfrågan är det bara att kontakta mig, vi ser fotbollsspelare som vilket yrke som helst. Jag kan absolut förstå problematiken. Vi gör alltid individuella bedömningar och varje fall är unikt.

Det som spökade för Mikael Bengtsson var den så kallade rehabkedjan och det faktum att han hade ett jobb vid sidan av fotbollen. Efter en viss sjuktid gjorde Försäkringskassan bedömningen att Bengtsson kunde återgå till arbetet utanför fotbollen. TFF-spelaren bedömdes kunna jobba på sitt jobb på NCC i Malmö – trots att TFF ville att han skulle spendera rehabtiden på Vångavallen.

– Att gå till jobbet var samtidigt min enda möjlighet att få ekonomin att gå runt, säger Mikael Bengtsson själv, som var sjukskriven av TFF på halvtid och jobbade på NCC halvtid.

– Det är inte otänkbart att det här fallet hade bedömts annorlunda om fotbollsspelaren inte haft ett jobb vid sidan av fotbollen. Men vi kan inte bortse från rehabkedjan och lagstiftningen, förklarar Bert-Ove Nilsson.

Filip Magnusson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons