Fördel FC Trelleborg i kvalet

En stark forcering mot slutet lösgjorde alla kvalknutar. FCT kunde vända 0–1 till seger med 3–1 hemma mot Rydaholm.
Sport • Publicerad 1 oktober 2009
Här föds hoppet om en lyckad kvalstart för FC Trelleborg och det är Andreas Olsson (i mitten) som kramas om efter drömträffen till 1–1.Foto:
Andreas Lewitz var på hugget. Förutom vid 2–1-målet var han delaktig i många av FCT-avsluten.Foto:
Adam Weiszevski gjorde 3–1-målet och skapade många lägen men här skjuter han dock över.Foto:

TRELLEBORG. Sett till de senaste matcherna i serien följde FCT mönstret och släppte in ett tidigt baklängesmål i kvalupptakten och 0–1 kom redan efter sex minuter. Ett av smålänningarnas enda riktiga anfall resulterade, där Patrik Eklund i hemmamålet först gjorde en reflexräddning men där returen slogs in av Joel Hjertberg.

– Ja, det har ju sett likadant ut mot Eslöv, Malmö City och Balkan och vi hade pratat om det innan – att inte släppa till i början, förtydligar FCT-tränaren Christian Lind direkt efter matchen.

Tio minuter efter 0–1 stormade Andreas Lewitz fram på en djupledsboll och i kamp med målvakten Erion Nishku tacklades Andreas och målvakten fick direkt rött kort.

Med en man kort spelade dock Rydaholm smart och nye målvakten Jonas Lindgren hade inte mycket att göra fram till pausen.

I pausen var det tveksamma miner bland hemmasupportrar och den klack på 60-talet Rydaholmssupportrar vädrade säkert en seger inför returen hemma på lördag.

Nu blev det alltså inte så utan FCT malde på framåt och sju minuter in i andra halvlek kom kvitteringen. Andreas Lewitz spelade in bollen från höger och Andreas Olsson mötte direkt och bollen for som en preojektil rakt upp i Lindgrens vänstra kryss.

1–1 och hopp om ytterligare mål. Som kom och först genom Andreas Lewitz som från nära håll bombsköt upp bollen i nättaket till 2–1. Då återstod 20 minuter och direkt full fart framåt igen.

Nio minuter senare kom även 3–1 och det målet kan, så klart, bli till ett mycket viktigt mål. Och det var ett mycket vackert mål! Andreas Lewitz nicktouchade bollen fram till Adam Weiszewski – som elegant lobbsköt in bollen över en helt chanslös målvakt.

– Det känns som om 4–1 hade varit tillräckligt för vidare avancemang och 3–1 är ju inget vi helt kan luta oss mot, menar Christian Lind efteråt.

Chanser fanns också till 4–1 men närmare än en ribbtouch av Johan Rundqvist kom hemmaspelarna aldrig.

Resan till Trelleborg blev extra kostsam för Rydaholm och att lägga till 1–3 inför returen finns ju följande:

Målvakten Erion Nishku avstängd efter utvisningen och detsamma gäller tränaren Henrik Larsson – som åkte upp på läktaren. Till detta ska också läggas skadan på kanske planens allra bäste spelare, Andreas Karlsson. Han skadade sig strax före målet till 3–1 och det kan vara slutspelat för honom i år.

– Det kan handla om ett brutet mellanfotsben, menar sjukvårdaren Anne Rydén.

Bäst i hemmalaget var Andreas Lewitz och innan hans 2–1 satt man bara och väntade på just ett mål från hans sida.