Förbundskaptenen sågade svenskarna: måste träna hårdare

Svensk taekwondo brukar ta medaljer i mängd i Trelleborg Open. Så inte i år. "Jag skällde ut dem. Vi måste träna mycket hårdare", menar förbundskaptenen Chago Rodriguez.
Sport • Publicerad 5 februari 2007
Svenske Imad Doudor får ta emot en spark av tyske Sebastian Lehmann. Årets Trelleborg Open hade det starkaste startfältet någonsin.
Svenske Imad Doudor får ta emot en spark av tyske Sebastian Lehmann. Årets Trelleborg Open hade det starkaste startfältet någonsin.Foto: 
Johanna Ericson, i röd väst, riktar en spark mot danskan Thy My Vu. Sverige står sig väl på damsidan internationellt. OS-nominerade Hanna Zajc vann överlägset i -51 kilo.
Johanna Ericson, i röd väst, riktar en spark mot danskan Thy My Vu. Sverige står sig väl på damsidan internationellt. OS-nominerade Hanna Zajc vann överlägset i -51 kilo.Foto: 
Framtidsman. 17-årige Josef Al Zubeidy debuterade i seniorlandslaget i Trelleborg och tog sig till semifinal i -72 kilo. BILD: Claes Nyberg
Framtidsman. 17-årige Josef Al Zubeidy debuterade i seniorlandslaget i Trelleborg och tog sig till semifinal i -72 kilo. BILD: Claes NybergFoto: 

Totalt tog Sverige fem medaljer på seniorsidan vid Trelleborg Open: två guld och tre brons. Inte dåligt, men inte så bra som brukligt.

Å andra sidan var årets startfält det bästa någonsin.

– Det här visar ändå att vi måste bli starkare. Vi är lika snabba som de andra och har lika bra teknik, men de andra är starkare, deras träffar är hårdare, sa förbundskaptenen. Svenska landslagsledningen agerar genom att ta fram ett fystest som ska ligga till grund för dem som är aktuella för landslaget.

– Det gäller att få mer explosivitet och mer styrka, förtydligar Chago Rodriguez.

I Sverige måste de bästa taekwondoutövarna kombinera träning på elitnivå med jobb eller studier.

I Kina, Tyskland, Spanien, Azerbajdzan med flera länder är de bästa proffs.

– Om man tänker på det så har Sverige ett fantastiskt lag, erkände Rodriguez som har att ta ut en VM-trupp till Kina framöver. Trelleborg Open var ett viktigt avstamp och en som stärkte sina VM-aktier var 17-årige Josef Al Zubeidy från Örnsköldsvik.

Josef gör sitt första år som senior och fick chansen i landslaget i Trelleborg.

Det slutade med ett brons i -72 kilo. Efter tre vinstmatcher tog det stopp mot tysken Sebastian Lehmann.

– Jag tyckte han blev lite bortdömd. Han förlorade med 4– 5, men fick in två jättefina träffar i slutet som inte gav någon poäng, sa Chago Rodriguez.

Josef Al Zubeidy har satt upp målet att bli "bäst i hela universum".

– Jag är från Irak. Kom hit på min födelsedag 1998 och har en enorm vilja, säger 17-åringen. Josef är orädd, offensiv och spektakulär på mattan.

– En rolig person, han bara kör på, tänker inte på riskerna, beskriver förbundskaptenen.

– Man vet aldrig vad man kan vänta sig av Josef. Han kan göra det mest oväntade grejer, säger Henrik Broberg, landslagets team manager.

Problemet är att Josef bor i Örnsköldsvik.

– Han skulle behöva få bättre motstånd oftare. Han har en bra tränare där uppe men skulle behöva bättre motstånd på klubben, säger Chago Rodriguez.

Kanhända blir det VM-debut för Josef Al Zubeidy redan i år.

– Mycket möjligt, men vi hat två, tre andra duktiga killar i den viktklassen och som förbundskapten vill du se honom möta dom i hårda matcher. Al Zubeidys medalj var Sveriges enda på herrsidan. På damsidan är Sverige en starkare taekwondonation.

OS-nominerade Hanna Zajc från Malmöklubben Po-Eun vann -51 kilo överlägset. Guld också till Karolina Kedzierska, Enighet i Malmö, i +72 kilo.

Bästa nation i Trelleborg Open blev Tyskland, före Israel och Kina. Sverige kom på femte plats.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.