Förbundet vill ha Li Fen

Li Fen vill spela pingis i svenska landslaget. I så fall gäller det att svensk bordtennis är redo att engagera sig för att göra Li Fen till svensk medborgare. Hittills har så inte varit fallet.
Sport • Publicerad 22 oktober 2005

2008 avgörs OS i Peking. Då hoppas Li Fen kunna representera det svenska bordtennislandslaget.

Till dess gäller det i så fall att lösa ett svenskt medborgarskap.

" Det vore något det. Det kan ju gå ganska snabbt att lösa medlborgarskap för idrottsstjärnor. Det har man ju sett tidigare, säger Inge Augustsson i Trelleborgs BTK. För närvarande har Li Fen ett temporärt arbets- och uppehållstillstånd i Sverige som sträcker sig över sex månader.

TBTK hoppas kunna ordna med ett uppehålls- och arbetstillstånd som sträcker sig över ett år.

" I så fall måste vi garantera henne en inkomst på 13 500 kronor i månaden. Som det är nu har vi inte råd med det, men vi jobbar på att ordna ett halvtidsjobb åt henne. I så fall skulle hon kunna vistas här ett helt år och då skulle hon kunna få permanent uppehållstillstånd, förklarar Inge Augustsson. TBTK-ledaren hade hoppats att Svenska Bordtennisförbundet hjälpte till i ambitionen att få Li Fen till svensk medborgare.

" Det borde ligga i deras intresse, säger han.

Hittills har så inte varit fallet.

Li Fen var i kontakt med Svenska Bordtennisförbundet för två år sedan när hon spelade i Lyckeby BTK.

" I ett brev till förbundet berättade hon då om sina planer att spela för Sverige.

Men ärendet tycks ha runnit ut i sanden.

" Jag minns att hon kom in med en förfrågan. Styrelsen diskuterade det men sedan har frågan fallit. Jag vet inte vad som hände, jag var inte inblandad i det, säger Kjell-Åke Waldner, sportchef på svenska bordtennisförbundet.

Kjell-Åke Waldner ser gärna att Li Fen hör av sig igen innan man från förbundets sida går vidare med saken. " Finns det ett intresse att spela för Sverige ska vi självklart ta en diskussion med henne och kolla upp vilka villkor som gäller. Första steget är att hon hör av sig till oss.

För svensk bordtennis är fallet Li Fen något nytt.

" Vi har haft många kineser i Sverige tidigare men aldrig någon som har varit aktuell för landslaget, säger Waldner.

Li Fen är i sitt livs form och har under året besegrat fyra av de tio bästa spelarna på världsrankinglistan.

I elitserien hade hon inför gårdagens möte mot Spårvägen en matchkvot på 106"0 efter sina drygt tre säsonger.

" En spelare på den nivån skulle vara en enorm tillgång i ett svenskt landslag, säger Kjell-Åke Waldner.

Om två och ett halv år avgörs OS i Peking. Fortsätter Li Fens formkurva att stiga och ett svenskt medborgarskap kan ordnas kan det bli hur kul som helst.

Både för Li Fen och för svensk bordtennis.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.