Annons

Förbundet kritiskt till TBTK i Li Fen-affären

Svenska bordtennisförbundets ordförande Walter Rönmark anser att Trelleborgs BTK agerar fel gentemot Li Fen. "Moraliskt förstår jag inte hur man kan behandla en gravid kvinna på det här sättet. Det är faktiskt 2006 nu."
Sport • Publicerad 26 januari 2006

Walter Rönmark betonar att konflikten är en fråga mellan Li Fen och klubben. Förbundet kan inte lägga sig i.

Men han yttrar sig i ärendet och tror att tvisten skadar svensk bordtennis. Han tycker även att klubben agerat felaktigt.

Annons

– Juridiskt sett så kan jag förstå Trelleborg. Hon har ett kontrakt och är här för att spela pingis. Men moraliskt sett så förstår jag inte hur man kan behandla en gravid kvinna på det här sättet. Det är gammalmodigt tänkande och det är faktiskt 2006 nu, säger Walter Rönmark.

Hur skulle Trelleborg agerat?

– Det här skulle man betrakta som vilket annat fall när någon mår dåligt. Det är ingen skillnad jämfört med hur det ser ut på arbetsmarknaden i övrigt. Sedan är det så att kineser har en annan syn än vi i Sverige på vad som är bra för barnets bästa. Vi anser att en gravid kvinna ska fortsätta leva ett normalt liv, de har en annan syn.

– Jag anser att klubben kunde ha resonerat sig fram till en vettig lösning tillsammans med Li Fen. Sedan vet jag inte varför klubben agerat som den gjort. Är det av ekonomiska skäl eller för att de är besvikna på henne? Om det är en ekonomisk fråga så lider inte klubben någon skada om hon är sjukskriven.

Tror du att svensk bordtennis lider skada av det här fallet?

– Det beror på vilken attityd man har. Ser man det som en jämställdhetsfråga så är svaret självklart eftersom vi i det här fallet inte tillåter en gravid kvinna att vara kvar i en klubb. Det är heller aldrig bra om svensk pingis inte tar hand om en spelare som betytt mycket för utvecklingen på damsidan. När vi har en sådan här duktig spelare så borde vi värna henne.

Ska ni på förbundet ta kontakt med klubben och diskutera den här frågan?

– Vi finns till hands, men detta är en strikt fråga mellan en arbetsgivare och en anställd. Vi har ingen rätt att ändra på klubbens beslut. Men det är klart att vi gör allt vi kan för att sätta oss in i det här ärendet, vi vill ju veta vilka orsaker som ligger bakom det här. Kanske är det så att vi får se över vilka premisser som gäller när vi skriver avtal med utländska spelare, säger Walter Rönmark.

Är Li Fen körd inom svensk pingis?

– Nej, onekligen är det så att hon bidrar till att vässa våra tjejer. Se bara vad hon har betytt för Trelleborg. Hon har uttryckt en önskan om att bli svensk medborgare och det tycker vi är positivt. Vi skulle vara glada om Li Fen kan vara med att utveckla svensk bordtennis framöver, säger Walter Rönmark.

Annons

Planerar ni att inrätta en specialtjänst till Li Fen?

– Det har vi inte diskuterat. Jag kan bara säga att vi är positiva till att duktiga spelare vill vara kvar i Sverige. Det anser vi vara värdefullt.

Martin Falkenby

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons