Annons

För Johan är golfen ett bra sommarjobb

Efter fyra års studier och golfspel vid Georgia College & State University i den amerikanska södern är Johan Cronvall tillbaka hemma i Beddingestrand. Därmed är han också tillbaka på Bedinge GK, där han tränar för såväl SAS Masters Tour som Ecco Tour.
Sport • Publicerad 13 juni 2008
Efter fyra år i USA har Beddingegolfaren Johan Cronvall återvänt till Sverige. Bild:Tomas Nyberg
Efter fyra år i USA har Beddingegolfaren Johan Cronvall återvänt till Sverige. Bild:Tomas NybergFoto: 

Johan läste international business i Milledgeville, där GCSU – som universitetet kallas – ligger men har inga planer att återvända.

– Nej, jag trivdes bra men jag har inga sådana planer. I stället ska jag plugga i Lund till hösten och läsa in en masters där.

Annons

20 000 invånare bor i Milledgeville och universitetet har 6 000 studenter.

– Efter hand som jag spelade in mig i skolans golflag minskade också min skolavgift från år till år och till sist handlade det väl om ett halvt så kallat scholarship för min del. Det innebar i princip att jag bara betalade för hyra och mat, förklarar Johan.

Johan pluggade och spelade tillsammans med tre andra svenskar – alla tre från Söderslätt!

– Ja, det handlade om Niclas Johansson och Niklas Szieger, från Flommen och Patrik Norén – också han härifrån Bedinge GK.

Johan berättar om skolans kvalspel, där de fem bästa sorterades ut och som sedan fick representera skolan hela läsåret.

– Ja, så var det och de sista tre åren spelade jag i laget nästan hela tiden.

Johans golfspel utvecklades också hela tiden och han låg stadigt runt scratch. I dag spelar han med ett imponerande handicap av +1,5.

– Det innebär att jag här på banan måste gå par på alla hålen. Utom de två lättaste par fem-hålen, där jag måste gå på birdies.

TA-sporten möter honom i nya klubbhuset hemma i Beddingestrand och han trivs hemmavid.

– Ja, det känns skönt att vara hemma och jag kommer att spela på SAS Masters Tour och Ecco Tour och jag tar golfspelandet som vilket sommarjobb som helst.

Annons

Han var även hemma i fjor under sommaren och då spelade han ihop lite över 12 000 kronor. Så här långt in på säsongen har han i år spelat ihop knappa 6 000 kronor.

– Man blir ju inte rik på att spela dessa tourer och det blir knappast någon. Ska man kunna leva fullt ut – ja, då måste man i princip vinna varje vecka och det gör ingen.

När vi kommer in på Johans styrka som golfare, bestämmer han sig för dessa kvaliteter:

– Jag puttar bra och så ger jag mig aldrig. Är också väldigt bra på att ta motgångar på banan!

När det gäller eventuella förbättringar i spelet, säger han så här:

– Jag kan bli bättre på allting men ska jag nämna något speciellt, blir det järnspelet och spelet med wedgen.

Oavsett hur duktig Johan är i nuläget eller hur mycket bättre han kan bli framöver, ser han inget yrke i golfen – förutom då som sommarjobb.

– Jag tycker om att spela golf men jag skulle nog inte orka jobba med golfen som sådan. Jag går gärna nio hål här varje dag och det kommer jag göra hela sommaren. När det alltså inte är tävlingar.

Hittills har det gått "sådär" med sommarjobbet och Johan har koll på läget:

– Jag kom tvåa vid Fjällbacka Open, vann sedan Lunds Vårtest och sedan har det gått lite sämre. Jag kom 32:a vid en tävling i Danmark och senast 33:a i Kristianstad Masters.

Annons

Johan har inte så många tävlingar inplanerade under den närmaste sommarmånaden och kommer att nöja sig med seriegolfen hemmavid.

– Jag kommer dock att spela i Karolinercupen i Trelleborg och det ska bli roligt, avrundar Johan.

Sigge Hansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons