Annons

Fischbein är Hammarbys nya joker

Eric Fischbeins karriär tillhör inte mall 1a. Efter fyra år i IFK Malmö värvades han till Trelleborg. Här gjorde han ett gott intryck men ansågs allmänt lite långsam och vek. Nu är han främsta anledningen till att Hammarby hittat flytet i årets fotbollsallsvenska.
Sport • Publicerad 21 juli 2005

När Hammarby skrev kontrakt med Eric Fischbein inför säsongen var det många som undrade hur det kunde komma sig. Skulle Fischbein verkligen ha något att göra i toppsatsande Hammarby?

Till för två omgångar sen hade han ett kort inhopp på sitt konto. Så långt hade Hammarbys säsong varit en stor besvikelse.

Annons

Sen plockades Eric Fischbein in från start. Och Landskrona, visserligen ur form, har besegrats två gånger med de sammanlagda siffrorna 7-0.

Anders Linderoth och pressen har båda lyft fram Fischbeins spel som defensiv mittfältare som en stark orsak till Bajens nya framgång. För första gången under säsongen har laget lyckats vinna två matcher på raken.

Du har fått smyga dig in i laget under säsongen?

– Det har varit svårt att få chansen. Laget har varit ojämnt och Anders har inte vetat vad han skulle ändra. Men nu ser jag mig som ordinarie. Jag förväntar mig att spela nästa vecka trots att alla är friska.

Från en plats utanför laget och ibland utanför bänken till succé. Hur gick det till?

– I första matchen var man lite osäker var man stod. Alla så kallade hemvändare snackar om att matchträning är viktigt, att de behöver tid att komma in i det. För mig gällde det att ta chansen. Jag tyckte andra matchen gick ännu bättre, då hade man kommit in i det lite mer.

Här nere har du varit känd som en elegant spelfördelare. Nu har du beskrivits som krigare och bollvinnare. Vad har hänt?

– Jag vet... Jag har lagt på mig några kilo, muskler alltså. Och lagt om spelstil lite grann. Jag var elegant i Trelleborg, men i Hammarby krävs det ännu mer för att få den stämpeln.

Följer du Trelleborg i superettan?

– Absolut. Jag går in på trelleborgsallehanda.se och läser om laget. Och jag var och såg dem på Råsunda senast. Jag brukar snacka med Richard Richardsson. Trelleborg har haft en klart godkänd säsong hittills. Det verkar som att Conny har fått bra ordning på laget efter en turbulent start.

Annons

Vad behöver Hammarby för att få till ett jämnare spel i höst?

– Vi har spelat två fantastiskt bra fotbollsmatcher nu. Fått ett nytt offensivt spel när vi spelar med två defensiva innermittfältare. Tyvärr är vi väldigt känsliga på backsidan. Vi har bara fyra backspelare, om nån skadas lutar det åt att jag får gå ner.

Du har harvat i IFK Malmö och TFF ganska länge. Nu plötsligt är du på väg att bli ordinarie i ett av allsvenskans bättre lag. Hur förklarar du det?

– Intressant fråga. Jag hade mer i mig, va? Jag tycker att jag har tagit steg hela tiden och nu har jag tagit ett till. Förutsättningarna är bra här, man kan verkligen satsa bara på fotbollen. Jag har ännu mer att ge, jag får visa det framöver. Folk blinkar kanske till när de ser att det går bra för mig här... Men jag är väldigt nöjd.

Hur kom det sig att du kom till Hammarby?

– Jag var på väg upp hit och tog själv kontakt med Hammarby. Anders och andretränaren tittade på mig och de ville ha mig helt enkelt.

Du är din egen agent?

– Det kan man säga.

Markus Karlsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons