Annons

Finns bara ett ord efter Rasmus debut: succé

Det finns de som nöjer sig med att få ta på sig den blågula landslagströjan. Inte Rasmus Bengtsson. Det finns de som skakar av nervositet när de landslagsdebuterar. Inte Rasmus Bengtsson.
Sport • Publicerad 29 januari 2009
Martin Falkenby
Martin FalkenbyFoto: 

Det finns de som paralyseras av att spela inför 46 550 åskådare. Inte Rasmus Bengtsson.

TFF-backens landslagsdebut kan bara sammanfattas med ett ord: succé.

Annons

Sveriges seger mot Mexiko var knapp, 1-0. Ändå var det en stor seger.

Resultatet har ingen större betydelse. Den årliga januariturnén handlar om att skola in kommande mästerskapsspelare, kommande blågula hjältar. Att spela inför en entusiastisk storpublik i Kalifornien är en lärdom i sig.

Lagerbäcks lärjungar stod pall mot meriterade mexikaner. Men inte bara det. Spelmässigt var det ett stort steg framåt jämfört med de vintermatcher som tidigare upplagor svarat för.

Vi som steg upp mitt i natten för att bevittna matchen fick se ett snabbfotat Mexiko föra matchen i inledningen. Men när de inte kunde besegra den starka svenska försvarslinjen mattades publikfavoriterna och det svenska anfallsspelet spelet firade triumfer. Med få tillslag tog sig svenskarna fram och skapade många chanser. Och det var kanske det mest glädjande: att så många klarade av att hitta rätt i högt passningstempo.

Nästan samtliga spelare imponerade. Ska jag plocka fram de tre främsta blir det doldisen Andreas Johansson stred som en blek variant av Vieira på mitten, Rasmus Elm som inom kort lär ta en plats i Lagerbäcks kvallandslag och slutligen "Ralle" från Vångavallen.

Inte för att han glänste. (Hans lagkamrater var alldeles för bra för det. Senast en svensk mittback glänste var väl i Glenn Hyséns sexgetingsmatch på Wembley 1988.) Inte heller för att han gjorde en prickfri insats, för det gjorde han inte. Tre förlorade nickdueller i eget straffområde noterades på minuskontot.

Nej Rasmus ska ha MVG för att han i sin landslagsdebut på McAfee Coliseum i Oakland uppträdde precis som han gör på Vångavallen i Trelleborg. Lugnt och städat. Inget finlir, det finns det inte möjlighet till som mittback. Men tack vare enkelheten blir det till fin fotboll.

Jag trodde att Rasmus Bengtsson skulle tjänstgöra för en utländsk klubb i detta skedet. Proffslivet verkar dröja även om intresset inte lär minska efter den här succédebuten.

Och kanske kan TFF:s senaste nyförvärv bidra till att A-landslagsmannen förlänger sitt kontrakt. Marcus Pode och Rasmus Bengtsson är nämligen barndomskompisar.

Det här kan bli ett riktigt bra år - för Rasmus och för TFF.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons