Annons

Finbesök från England på Rugbyfestivalen

Klubbar från sex nationer är på plats under Trelleborg Rugby Festival. De två klubbarna från en av dem är så nära hedersgäster man kan komma.Att England är rugbyns hemland märks tydligt under festivalen.
Sport • Publicerad 23 augusti 2010
Foto: 

Maidenhead RFC och Marlow RC väcker helt klart mest intresse nere vid Pilevallen och Östervångstadion. Lagen visade tydligt varför i sina matcher.

Titta bara på Maidenhead RFC facit. Under lördagen slog de i U15-serien norska Hundestedt RK med 85–0, Erikslund RK med 45–5 och avslutade dagen med en komfortabel 30–0 seger mot Stockholm Exiles.

Annons

Under söndagen fortsatte det i samma stil men i finalen tog det oväntat tvärstopp då regionslaget West kämpade till sig guldet via 10–5.

Om ni tycker att Maidenheads resultat tidigare i serien är imponerande. Då ska man komma ihåg att de inte ens har det bästa laget på plats och att samtliga spelare är 14 år eller yngre.

– Men man ska ha i åtanke att vi är ett bra lag även hemma England, säger tränaren Alastair Watt.

Det är skilda världar. Laget hade en hel stab på plats och klubben har fostrat ett flertal engelska landslagsmän varav James Haskell kanske är den mest kända.

Ungdomslaget som är på plats vann den regionala serien (Berkshire League Division 1) förra året.

– Utan en enda förlust, säger spelaren Matt Price stolt men ändå ödmjukt.

För trots den totala överlägsenheten finns det inte ett spår av kaxighet.

– Våra killar lever rugby på ett annat sett. Killarna i vårt lag spelar rugby två gånger i veckan bara med skolan, säger Alastair Watt.

Lägg där till en eller två matcher per vecka och sedan träningar med laget.

– Vi är här för att ha roligt. Det sportsliga är mindre viktigt, säger Alastair Watt.

Annons

Finns det någon utmaning att spela här?

– Ja, på sätt och vis. Killarna får möta en annan typ av rugby, se en ny kultur och dessutom brukar vi spela femtonmannarugby hemma. Vi blir helt enkelt rikare på erfarenhet, säger Alastair Watt.

Vad säger du om nivån på den svenska rugbyn?

– Potentialen finns där men ni måste spela mer för att bli bättre. Vi spelar nog tio gånger så mycket rugby som era lag.

Det var när Pingvin var och besökte Maidenhead för två år sedan som det första initiativet till ett gästspel togs. Pingvin passade då på att bjuda in engelsmännen till festivalen.

– Vi tackade gladeligen ja. Hittills har vi haft det fantastiskt här. Folk är trevliga och vi hoppas få oss ett bad innan vi åker hem.

Laget är inackorderat vid Dalabadet och innan de åker hem tänker de dra nytta av läget. För de unga spelarna är lägret en chans till omväxling och killarna i Maidenhead verkar trivas bra under sitt besök i Trelleborg.

– Det är skönt att vinna enkelt. Det gör vi så sällan hemma, säger Matt Price och hans lagkamrater i kör.

Största skillnaden mot hemma i England tycker Matt Price är att spelet är mer tekniskt där.

– Och spelarna är mycket trevligare här. I England försöker de psyka en och skaffa sig ett mentalt övertag, säger han.

INTERNAL INTERNAL
Christian Abrahamsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons