Annons

Festkväll slutade med frågetecken

Inför EM-kvalmatchen på Swedbank stadion fanns två frågor vi ville få besvarade.
Sport • Publicerad 8 september 2010

Hur många mål skulle Sverige vinna med? Hur många av målen skulle Zlatan göra?

Vi fick svaren, men matchen efterlämnade ändå en fråga: Vad tänkte Olof Mellberg?

Annons

– Han kanske känner nu att det var lite dumt, men jag tror inte han tänkte då, sa förbundskapten Erik Hamrén på presskonferensen efteråt.

För det var vad Hamrén fick svara på. Det alla ville veta. Om Mellbergs situation och vem som ska ersätta försvarsresen i nästa kvalmatch, den svåra borta mot Holland nästa månad.

Men kanske hade det blivit för mycket av det goda annars. För mycket Zlatan Ibrahimovic. För det var Zlatans match helt och hållet.

Speakern Roberto Vacchi läste startelvan från innerplan och drog ut på sista namnet.

– Nummer tiiiio!

– Lagkaptenen!

– Zlaaatan Ibrahimovic!

Vacchis ord vibrerade genom luften bara för att mötas av ljudvågor från läktarna när de 21 083 åskådarna skrek ut sitt glädjejubel över att idolen var himma.

Det dröjde två minuter innan Zlatan Ibrahimovic läckert spelade fram Pontus Wernbloom till en chans.

Det dröjde ytterligare fyra innan han tog ner Kim Källströms 40 meter långa precisionspass och lättade in lädret i mål.

Annons

Målfirandet, när han snurrade 360 grader och klappade händerna upp mot var och en i publiken, var en lågmäld men fantastiskt fin gest.

Zlatan Ibrahimovic kunde ha gjort en handfull mål till i den här matchen. Det stannade vid ett, det som betydde 5–0 och strax efteråt byttes han ut.

Han hyllades som om det var hans sista match i Malmö och visst kan det bli så nu när han aviserat att han inte kommer varva ner med allsvenskt spel.

Det var ett vackert avsked för spelaren som just återvänt till svensk landslagsfotboll.

Matchen blev aldrig någon match. San Marino är inget hot mot en nation med slutspelsambitioner.

Sverige inledde med sprudlande spel. Det dröjde 14 innan San Marinos förbundskapten Giampaolo Mazza förstärkte backlinjen med ännu en spelare. Men det räckte inte. Fem motståndare fick inte bukt med Zlatan Ibrahimovic. Han var en jätte mot en lilleputtnation, men till skillnad från romanfiguren i Gullivers resor föll aldrig den store.

Zlatan Ibrahimovic har fått kritik för sitt val av agent. Han har fått kritik för sitt val att lämna Barcelona för Milan. Han har fått kritik för sina insatser i landslaget. Han har fått kritik för att han nobbat landslaget.

Men det han visat mer än någonting annat är integritet. Har fått oss att förstå att han inte vill sitta på en bänk i Barcelona och långsamt försvinna som han sett Thierry Henry göra.

Zlatan Ibrahimovic vill spela fotboll på högsta nivå och det kan han göra många år till.

Erik Hamrén har, precis som folket, tagit emot honom med öppna armar. Zlatan Ibrahimovic är vägvisaren mot Polen/Ukraina 2012 och med honom följer sprudlande lagkamrater som verkar ha precis hur roligt som helst vid hans sida.

Annons

Möjligen undantaget Olof Mellberg. Det såg illa ut när han och Zlatan Ibrahimovic två tjafsade efter 3–0-målet. Visst, man kan hamna snett in i matcher, men det hela såg väldigt konstigt ut när den mest rutinerade spelaren går in så kraftfullt i en duell på offensiv planhalva.

– Jag träffade bollen först, löd försvaret men det lät mer som en dåres försvarstal.

Erik Hamréns landslag har fått en smakstart och han mös trots allt efter när han insåg att Sverige har full pott och 8–0 i målskillnad. Det är ett nytt svenskt landslag, ett mer spelande landslag och ett landslag med stort självförtroende. Och tron kan räcka långt.

I Malmö igår visade folket sin kärlek och tro på det nya. Känslorna besvarades av Erik Hamrén.

Fantastiskt, en underbar arena. Bra tryck. Håret reset sig där man stod på innerplan och hörde nationalsången. En härlig upplevelse.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons