Annons

Fem vände hem

De lämnade Trelleborg för att ge sig ut i handbollsvärlden. En nybildad klubb lockade hem dem igen. I kväll (onsdag) är det dags för Trelleborg HBK:s fem hemvändare att begå hemmapremiär mot Eslöv.
Sport • Publicerad 21 september 2011
Foto: 
Fem har vänt hem för att vinna: Sebastina Carlsson, Daniel Bygdemark, Gogo Jancevski, Daniel Andersson och Filip Bengtsson.
Fem har vänt hem för att vinna: Sebastina Carlsson, Daniel Bygdemark, Gogo Jancevski, Daniel Andersson och Filip Bengtsson.Foto: Tomas Nyberg

De har kommit från Lindesberg och Alstermo, från tyska Vorsfelde och från norska Sandefjord.

Gogo Jancevski, Sebastian Carlsson, Daniel Andersson, Daniel Bygdemark och Filip Bengtsson har det gemensamt att de alla återvänt till Trelleborgshandbollen inför den här säsongen.

Annons

När den nya klubben skulle forma sitt första lagbygge ville man ha en tydlig Trelleborgsprofil på laget. Samtliga fem passar in i den mallen, även om Daniel Bygdemark är norrlänning.

– Min tjej är från Trelleborg. Det var hennes tur att välja. Och så har de ny förening, det lät intressant, förklarar 24-årige Daniel Bygdemark om varför han återvänder till stan efter ett års spel i Runar i norska högstaligan.

– Jag tycker det ser spännande ut. Sista året med Denis Bahtijarevic som tränare körde vi mycket individuell träning. Nu är det mer kollektiv träning, och ett lite rakare spel, säger han.

Daniel Bygdemark är tillbaka i ett lag som på många punkter är identiskt med det lag som representerade IFK Trelleborg i allsvenskan för två säsonger sedan.

Filip Bengtsson, Sebastian Carlsson och Gogo Jancevski var också med då.

– Skillnaden med det här laget är att vi har en bredare trupp. Vi har två bra uppställningar att köra med på träning, säger målvakten Gogo Jancevski, tillbaka efter ett års elitseriespel i Lindesberg.

– Vi har ett bra lag i år, men premiären var en rejäl missräkning. Jag vet inte om vi trodde att vi var bättre än vad vi är. Det här är en lång process, men det är viktigt att vi sätter skåpet på plats redan nu, säger han.

Tillbaka från Lindesberg är också Sebastian Carlsson, vänstersexan som fick fjolårssäsongen spolierad på grund av knäskador. Han opererades i mars och helt i fatt formmässigt är han inte ännu.

Nu är han hemma för att få karriären att lyfta igen.

– Jag har min familj här och klubben gör en intressant satsning. De bygger på killar från trakten, publiken borde gilla det här mer än ett ihopköpt lag.

Annons

Bredvid Carlsson i omklädningsrummet sitter Daniel Andersson, målvakten som lämnade Trelleborg för sex år sedan och som via Redbergslid och BK Heid hamnade i tyska MTV Vorsfelde utanför Wolfsburg där han spelat i tyska Oberliga.

– Spännade och roligt. Vi har en bred och ung trupp, säger Daniel Andersson som är i Södan igen efter sex år.

Han säger att det är en dröm att spela elitseriehandboll i Trelleborg, men dit är det en bra bit i nuläget.

– Jag tror inte man ska ställa några krav på oss i år. Publiken får inte vara några medgångssupportrar, säger Filip Bengtsson, återbördad till Trelleborg från småländska Alstermo.

– Även om de flesta av oss känner varandra sedan tidigare tar det tid, vi har ändå varit ifrån varandra. Man ser ändå att alla har utvecklats. Gogo var jätteduktig innan, nu är han grym.

Vad tycker du själv att du har utvecklat?

– Skott och spelförståelse, snabbare fötter. Men jag har mycket kvar. Skottet jobbar jag på, genombrottsförmågan har jag i mig, säger mittnian.

Alla känner de sig hemma i Södan, men Eslöv blir en ny bekantskap.

– Jag har inte mött dem sedan vi spelade mot dem i pojklaget. De har en bra mittnia som samarbetar bra med mittsexan. Sedan ska de ha en bra vänsternia också, säger Gogo Jancevski som hoppas trelleborgarna ställer upp på stans nybyggda handbollslag.

Ett första kvitto på det kommer i kväll. Trelleborg HBK:s hemvändare har i alla fall hittat hem.

Till Gogo Janceviskis blogg

Björn Gustavsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons