Fantastiskt målvaktsspel när Sverige slog Polen

Med ett fantastiskt bra målvaktsspel av Skövdes Johan Sjöstrand och ett bra försvarsspel tog Sveriges herrar i går ytterligare ett steg mot EM-slutspelet då man hemmabesegrade Polen med 27– 24.
Sport • Publicerad 27 november 2008
Johan Sjöstrand gör en av sina många räddningar i EM-kvalmatchen mot Polen. Här räddar han ett friläge från Bartosz Jurecki. Bild: Stig-Åke Jönsson
Johan Sjöstrand gör en av sina många räddningar i EM-kvalmatchen mot Polen. Här räddar han ett friläge från Bartosz Jurecki. Bild: Stig-Åke JönssonFoto: 

Den stora matchhjälten fanns onekligen mellan stolparna där Skövdemålvakten Johan Sjöstrand briljerade med friläges- och kanträddningar i parti och minut.

Den sista kvarten bommade han i praktiken igen kassen och släppte då bara in en handfull bollar. Johan hade ofattbara 65 räddningsprocent i den andra halvleken mot VM-tvåan Polen!

- Min bästa match? Kanske om man betänker motståndet, menade Johan som nu gjorde sin andra landskamp (debuten var ett kort inhopp mot Turkiet) där han efter matchen stod omsvärmad av imponerade journalister.

Inte minst imponerade han på kantskotten och det kvittade i princip hur fria eller hur stora vinklar de kantskyttarna hade - med ett ben eller en arm snuvade han ständigt och jämnt polackerna på konfekten.

- Jag är väl normalt sett hyfsad på kantlägena men det är alls ingen specialitet för mig, menade Johan.

Var det meningen att ni skulle släppa kanterna?

- Nej, inte i spelet sex mot sex men däremot var det sagt att vi skulle släppa kanterna om vi var en man utvisad.

Och det skulle alltså visa sig vara en lyckosam taktik.

Men kanske hjälpte det till att han förmodligen var en relativt ny bekantskap för polackerna.

Det vari varje fall så som Ola Lindgren och Staffan Olsson resonerade då de lät Johan vakta kassen.

- Vi räknade med att han inte var kartlagd av polackerna samtidigt som han spelat bra i elitserie och varit duktig på träningarna, förklarade Ola Lindgren valet av målvakt i den här betydelsefulla kvalmatchen.

I och med segern har Sverige nu fått en flygande start på EM-kvalet. efter den förväntade hemmasegern mot Turkiet kom alltså nu också en seger mot gruppfavoriten Polen.

Men inledningsvis såg det ut som om gästerna skulle dra det längsta strået.

Sverige spelade tveksamt och långsamt i den första halvleken och Polen kunde rättvist gå till pausvila med en uddamålsledning.

Men ett taggat Sverige kom ut som ett nytt lag i den andra halvleken och snart var man i kapp och förbi och segern var till slut aldrig hotad.

Om inte Sverige slarvat i fria lägen (Dalibor Doder den stora syndaren) kunde det blivit den sexmålsviktoria som Kent Harry Andersson förutspådde då undertecknad fick en praktstund med honom strax före matchstart.

- Tycker vi vann den här matchen med ett bra målvakts- och försvarsspel, bättre tempo i den andra halvleken där jag tyckte att vi körde slut på polackerna som verkade trötta, menade Ola Lindgren.

Någon större vila blir det inte för svenskarna - redan på söndag förmiddag väntar en ny svår uppgift - Rumänen på bortaplan.

- Det blir tufft. Rumänien på bortaplan är aldrig lätt. De har spelat ett offensivt försvarsspel i de senaste matcherna, fortsatte Ola Lindgren.

Men det fanns fler matchvinnare förutom Johan Sjöstrand i målet.

Johan Jacobsson var exempelvis mycket lyckosam då han i samband med en svensk utvisning ersatte Niclas Ekberg.

Johan gjorde mål både från kantlägen och från niometer där han likt kollegan på andra sidan Jonas Källman växlades in för att avsluta från den prickade linjen.

Dessutom stod Johan för en målgivande inspelning till Mattias Gustavsson under samma lyckosamma period.

- Det var inte planerat att Johan skulle ersätta Niclas men vi bytte in honom i samband med en utvisning och då det gick bra för honom fanns det ingen anledning att ta ut honom igen, menade Ola Lindgren.

Jan Andersson jan.andersson@allehandasyd.se
Jan Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.