Annons

Falsterbo viktig vecka för Gretzer och Brink

På söndag smygstartar Falsterbo Horse Show men det är först nästa veckoslut som det hettar till ordentligt. TA-sporten har träffat Maria Gretzer och Jan Brink som båda har sina hästar i toppform.
Sport • Publicerad 1 juli 2005

Två ryttare som snart ska försvara de svenska färgerna " hoppryttaren Maria Gretzer och dressyrditon Jan Brink. Båda är affischnamn när sommarens stora ridsportvecka arrangeras och det finns goda chanser att Maria och Jan når framskjutna placeringar, deras hästar är i praktslag.

För Maria Gretzers del var det länge sedan hon deltog i ett internationellt mästerskap, OS i Sydney närmare bestämt. Fem år senare är hon uttagen till hopp-EM, avgörs i Italien 21"24 juli.

Annons

Anledningen är att hon äntligen har hittat en slagkraftig häst " Spender S.

– Han kan gå hela vägen och lyckas i ett mästerskap. Han har alla förutsättningar.

Vilka är de förutsättningarna?

– Kapacitet. Han är inte snabb men vänder upp bra och är absolut inte sist i en tidshoppning. Han är ganska försiktig av sig, vill verkligen vara felfri och där har han utvecklats mycket. Han är också explosiv och atletisk. Maria har bara gott att säga om hingsten som hon haft i träning under ett och ett halvt år. Hon anser själv att "det gått som på räls" under våren. Spender S har placerat sig i alla GP-tävlingar och skillnaden från i fjor är remarkabel.

– Det är i år allt har kommit. Jag tog upp honom i Grand Prix redan i fjor men då hade han svårt med sin stora kropp. Han gick inte felfri så många gånger och jag var tveksam.

Med Spender S har Tygelsjöryttaren äntligen en häst för de stora tävlingarna och Maria jämför med Cinderella som hon red i Sydney.

– Spender har jämnheten medan Cinderella var lite mer berg- och dalbana. Spender har en hög lägstanivå och det är det som vill till för att jag ska tycka det är kul med ett mästerskap igen.

Uppfödaren och ägaren, Thomas Sandström från Växjö, har fått bra bud på Spender, men hittills har han bestämt avvisat alla intressenter.

– Det är väldigt roligt, annars är det många svenska hästar som hamnar utomlands. Som ryttare får man inte så många chanser att hitta en så pass bra häst, det är mycket som ska stämma. Framför allt är det roligt för min del eftersom jag inte varit med i de stora sammanhangen på en tid. Det ska bli spännande. Maria Gretzer rider Spender S i torsdagens GP-kval, i fredagens nationshoppning och eventuellt i lördagens Grand Prix.

Förhoppningarna om en framskjuten placering finns och Maria Gretzer avslöjar sina tankar med följande:

Annons

– Man ska aldrig ta för givet att man tar sig vidare. Det har hänt förr att den bästa hästen missat i kvalet… Även Jan Brink befinner sig i något av ett lyckorus. Han och Söderslättsuppfödde Briar har aldrig varit bättre.

I helgen vann ekipaget SM för fjärde gången på fem år " förra året avstod Brink mästerskapet…

Veckan innan blev det seger i Lingens Grand Prix.

– Procenten på SM var enormt höga. I finalen hade vi 77 procent och totalt segrade vi med 13 procent före tvåan (Tinne Wilhelmsson/Just Mickey).

Efter SM var Briar inne för en hälsokontroll och Jan Brink var lite orolig att allt tävlande och de många långa resorna under våren påverkat negativt.

– Det är mest en förebyggande åtgärd och hade det varit något slitage på Briar hade vi avstått Falsterbo eftersom EM är viktigare och kommer så tätt inpå. Men Briar var hel och frisk, säger Jan Brink. Dressyr-EM avgörs i Moskva 28"31 juli och Falsterbo Horse Show blir ett bra test. För första gången är dressyrtävlingen av högsta internationell klass, en trestjänig CDI.

Intresset från utländska ryttare har varit stort och startfältet håller hög klass, bland andra kommer finska stjärnan Kyra Kyrklund till start. Men Jan Brink räds inte konkurrensen.

– Chansen till seger finns. Jag och Briar tävlar egentligen mot oss själva, det gäller att göra så höga procent som möjligt.

Maria Gretzer/Spender S och Jan Brink/Briar " två möjliga vinnarekipage i Falsterbo. Om drygt en vecka vet vi svaret.

0410-545 22/0739-884573

martin.falkenby@allehandasyd.se

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons