Annons

Få vill se Stavsten

Handbollspubliken i Trelleborg är svårflirtad. Stavsten är ett mittenlag i näst högsta serien men trelleborgarna kunde nästan inte bry sig mindre. Hemmasnittet hittills i år, 113, är lägst i serien.
Sport • Publicerad 15 december 2003

Stavsten spelar division 1-handboll i en handbollsnation som Sverige men bara 113 åskådare, i snitt, kommer för att se hemmamatcherna i Söderslättshallen. I Ystad kommer nästan sju gånger så många (694) för att se seriekollegan Ystads IF. Stavstens ordföranden Eje Wilör är luttrad. - Ingen överraskning. Publikintresset är som det är i Trelleborg, det vet vi ju om, och det innebär att det är svårt att göra några större satsningar. Med det här snittet är det ju jättebra att vi ligger där vi ligger, säger han. Varför det är som det är, är däremot inte så lätt att förstå, menar Wilör. Att publiksiffrorna är försvinnande små behöver inte betyda att intresset är lågt. - I Trelleborg finns ett enormt idrottskunnande men därifrån till att komma och titta på oss är steget tyvärr långt. Det är ju samma sak för TFF, de får säkert det lägsta snittet i allsvenskan. Har ni, eller har ni haft, någon strategi för att vända trenden? - Tyvärr finns inget motmedel. Vi har försökt med fritt inträde men det hjälpte inte heller. Det är klart att vi skulle kunna värva Ljubomir Vranjes, eller någon annan, men skulle vi börja förlora kommer inget folk ändå. - Vi försöker få med så många juniorer som möjligt för då kommer i alla fall mamma och pappa, säger Eje Wilör. Det svaga publikstödet får bisarra effekter. Normalt är hemmamatcherna tillfällen att göra en hacka men inte för Stavsten. Vid flera tillfällen har det slutat på minus när domarna fått sin ersättning. Och sponsorerna är förstås måttligt intresserade. - Jag tycker att det är en enorm bedrift att vi kan ligga där vi ligger. Vi har mycket litet sponsorstöd och jag tror att vi har lägre omsättning än exempelvis Björnen i division 2 och vi har säkert lägre än någon division 3-klubb också. Eje Wilör låter uppgiven. - Det här gör ju att man inte tar lika illa vid sig när vi förlorar heller. I nuläget finns inte mycket som tyder på att Stavsten ska kunna ta sig tillbaka till elitserien något av de närmaste åren men hoppet om lite spänning fram på vårkanten finns i alla fall kvar. - Vinner vi division 1 så finns ju chansen att ta sig till elitseriekval bakvägen och får vi spela en sådan match kan det kanske komma en del folk. Från IFK Trelleborg har det inte gått att få fram ett publiksnitt men med blotta ögat går det att konstatera att situationen för de båda Trelleborgsklubbarna är likvärdig.

Jonas Gustafsson jonas.gustafsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons