Annons

Få åskådare såg Vikings ta första segern

Inga vinster, inga åskådare. Tif Vikings har haft stora bekymmer både på och utanför isen under säsongen. ”Det har aldrig varit så lite publik som nu”, sa tränaren Rickard Åkesson som är inne på sin åttonde säsong i klubben.
Sport • Publicerad 12 november 2009
69 åskådare på plats i Söderslättshallen när Trelleborg besegrade Hässleholm.
69 åskådare på plats i Söderslättshallen när Trelleborg besegrade Hässleholm.Foto: 

69 personer bevittnade onsdagens match i hockeytvåan. Kanske kan gårdagens seger mot Hässleholm ändra på den vikande trenden, den första sedan den stora stjärnan lämnat.

Första matchen utan Robert Burakovsky innebar trots allt seger, hela 7–0 (2–0, 3–0, 1–0).

Annons

Tränaren Rickard Åkesson – tillika vän med ”Burra” – kunde inte blunda för fakta när säsongens första seger bärgats.

– Det är positivt att det negativa försvunnit. Men han har trots allt haft ont i knät.

Robert Burakovsky har trots allt också mängder av rutin och erfarenhet och borde kanske inte vara den första som deppar när resultaten går emot.

För skillnaden var märkbar i Tif Vikings.

– Det var ett helt annat gäng som var ute på isen i dag, konstaterade målvakten Simon Svanlund, ett av de senaste nytillskotten i laget och som kom till ett stukat gäng.

– Jag har inte märkt av det på träning, däremot när det varit match. Men idag visste vi vad vi behövde göra och alla ställde upp för varandra.

Trelleborg agerade som ett lag, som en enhet, och även om en stjärna har lämnat kan det vara en stjärna i vardande som har anlänt i Simon Svanlund.

19-åringen tog allt mot Hässleholm, 29 skott. Flera gånger om briljerade han med fina parader.

– Han är outstanding, ruggigt bra. Han är bara 19 år och kan gå hur långt som helst, sa Rickard Åkesson om matchens lirare.

Kanske kan Svanlunds spel och Vikings seger få trelleborgarna att gå på ishockey igen. Intresset för att se Trelleborg spela har fallit dramatiskt på senare år.

Annons

– Jättetrist att det är så lite folk. Vi måste börja vinna matcher, sa ordföranden Fredrik Jönsson före nedsläpp.

– Bästa reklamen är att vinna matcher, det är den bistra verkligheten inom all idrott. Jag har uppfattningen att det finns intresse för hockey i stan och hade vi legat tvåa eller trea så hade vi säkert haft 300 åskådare.

Enligt Fredrik Jönsson är Trelleborg ändå först och främst en fotbollsstad, då borde det komma 4 000 till 5 000 till TFF:s matcher. Tif Vikings känner också av konkurrensen från innebandyn och även från IFK Trelleborg och Stavsten som är uppe bland handbollseliten.

Ekonomiskt finns inget utrymme för några satsningar att nå toppen. I stället är det träget arbete med nuvarande trupp som gäller.

– Hade vi haft 20 trelleborgare i laget så hade vi haft mer publik, så är det. Det är bara att beklaga att Trelleborgsishockeyn varit för dålig under 15 års tid. Men vi har duktiga kullar bland ungdomslagen.

Rickard Åkesson hoppas att fler åskådare kommer till nästa hemmamatch, mot serieettan Tyringe redan på söndag.

– Mer folk ger roligare spel. Vi har spelat dåligt i höst men vi representerar ändå staden Trelleborg och finns det ett hjärta så håller man på laget även i motgång, sa Rickard Åkesson som var sugen på en ny seger direkt efter att den första hade bärgats.

– Det är absolut möjligt att vinna. Tyringe är ett topplag men vi skakade dem borta.

Förhoppningsvis får den publiken se 60 minuter ishockey. Onsdagens match avbröts med nära fyra minuter kvar att spela.

Isen bakom ena målet hade spruckit och trots åtgärder bedömde domaren det som för farligt för att spela.

Palaver uppstod men Hässleholm valde slutligen att bokstavligen bara ställa ut skridskorna och låta resterande tid löpa ut utan spel.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons