Annons

Experten om Greklands akilleshäl

Dagarna före EM-premiären håller spelarna som bäst på att förbereda sig för motståndet. Mikael Nilsson behöver inte plugga, han kan sitt Grekland sedan tidigare. "Vi kan utnyttja deras nonchalans", säger ytterbacken.
Sport • Publicerad 9 juni 2008

Under förra EM-slutspelet var Grekland en obehaglig överraskning för motståndarna. Nu är endast tio spelare kvar från guldtruppen 2004 och även på andra håll har laget förändrats.

Regerande mästarna har gått från strikt defensiv och snabba omställningar till att bli mer spelförande, mer offensiv.

Annons

En som ska försöka stå emot de grekiska anfallen är ytterbacken Mikael Nilsson, som dock inte säger sig vara säker på en plats.

– Men spelar jag så spelar jag till vänster.

Rapporterna talar om att Grekland ställer upp med 191 centimeter långe Angelos Charisteas som högerytter. Mikael Nilsson, 182 centimeter, verkar mest se fördelar.

– På ett sätt är det enklare än att försvara mot en liten snabb jobbig jävel. Samtidigt är han oerhört stark på huvudet och givetvis får jag problem att vinna de duellerna, säger han.

– Men det har vi pratat om hur viktigt det är att vinna andrabollen oavsett om jag vinner eller förlorar duellen. Charisteas är stor och stark och han är bättre på att nicka än att ta ner bollen och dribbla. Den sidan han spelar på kommer att bli attackerad av lite långbollar.

Innebär det att du vill ha mer hjälp av killen framför dig?

– Nej egentligen innebär det att det blir enklare för han som är framför. Det enda han ska koncentrera sig på är andrabollen, han behöver inte bry sig om så mycket annat. Men om man inte har bra positioner i laget så blir det jobbigt.

Svenskarna har förberett sig för ett fysiskt starkt motstånd och ett lag som är duktiga på fasta situationer.

Mikael Nilsson varnar dock för tremannamittfältet: Katsouranis–Karagounis–Basinas. Kan Sverige sätta käppar i hjulet för den trion är mycket vunnet.

– Det är deras tre viktigaste spelare. De kommer ha mycket boll och försöka styra matchen. Tre spelare som är i princip helt identiska i spelsättet; väldigt duktiga med bollen och duktiga passningsspelare. Att få stopp på dem tror jag blir det viktigaste.

Annons

Mikael Nilsson vill helst inte prata om svagheter i det grekiska landslaget, men han menar att de regerande mästarna har en akilleshäl.

– Det är ju ett väl fungerande lag, har en tysk tränare (Otto Rehhagel) och är väl organiserade. De spelar väl lite som oss i Panathinaikos kan jag gissa och då kan det bli lite nonchalant emellanåt. Det är nog svårt att tvätta bort även om du har en tysk tränare. Det kan man kanske utnyttja, hoppas han.

– De vill gärna spela sig ur situationer och får man bara press på dem så tror jag att vi kan stjäla boll i bra lägen, det tror jag.

Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons