Annons

Europa nästa mål för unga TSS:are

JSM blev en succé. I alla fall för två av de tre TSS-simmarna på bilden. Men den lovande trion tittar redan framåt. Mot junior-EM på Mallorca i juni.
Sport • Publicerad 9 februari 2006
Talangfull simmartrio vill ha mer. Efter helgens JSM siktar Pontus Ericsson, Martin Söderström och Adam Olsson på junior-EM på Mallorca i sommar. BILD: Claes NybergFoto: 

– Jag skulle bli besviken om jag inte kom med, säger Pontus Ericsson.

– JEM är det stora målet för säsongen, konstaterar Adam Olsson.

Annons

Bröstsimmaren Martin Söderström vill inte vara sämre.

– Jag har inte vågat tänka så mycket på det än. Men jag ska satsa och chansen finns om jag kan höja mig en nivå, konstaterar han. Sommarens junior-EM är öppet för pojkar födda 1988 och -89.

De tre TSS:arna har på sina bästa distanser under säsongen gjort bättre tider än övriga svenska JEM-kandidater.

Men för att bli nominerade gäller det att simma bra också i lång bana.

Det lär krävas rejäla pers av samtliga under våren. Om inte förr så gäller det att lyckas vid kvaltävlingarna i Mölndal i maj.

Tränaren Sven-Bertil Mattsson vet att det blir tufft.

– Men det är inte alls omöjligt. Killarna gör helt rätt som sätter ribban, säger han. 18-årige Pontus Ericsson har just upplevt sin roligaste simhelg i karriären.

JSM resulterade i guld på 400 meter fritt, silver på 200 meter fritt och ett brons på 4x200 meter.

– Första JSM-guldet, det var fräckt, säger Pontus nöjt.

Att det blev personliga rekord gjorde det ändå roligare. 3.57,47 på 400 meter och 1.51,59 på 200 meter var putsningar med två respektive en halv sekund.

Annons

Prestationen gjorde också att Pontus Ericsson kom med i den svenska juniorlandslagstruppen till sexnationers i Hamburg i slutet på mars. Tidigt i höstas var han borta från bassängen i över en månad på grund av en ögon-operation.

– Jag tror det kan vara en fördel att ta ett uppehåll. Man kommer tillbaka utan press och längtar verkligen efter det. Suget och glädjen kommer tillbaka. Det blev en nytändning, berättar Pontus.

Pontus Ericsson är annars ingen träningsnarkoman. Däremot en tävlingsmänniska som är bäst när det gäller.

– Det är ju tävlingarna som är det roliga.

Att det framöver allt mer kommer att handla om lång bana är heller inget som talar till Pontus nackdel.

– Inte så många vändningar att tappa tid på, säger han. För jämnårige Adam Olsson blev inte helgens JSM vad han hoppades.

Långdistansaren fick inte till det på sin paradgren 1 500 fritt. Ändå blev det ett brons.

Landslagsuppdragen har redan varit många för Adam Olsson. Liksom Pontus är Adam uttagen att simma i sexnationers i Tyskland.

Men för att komma med till JEM lär det krävas att Olsson simmar under 16 minuter på 1 500 meter.

Därför vill han gärna ha en bra tid redan vid helgens GP-tävlingar på lång bana i Burlöv.

Annons

– Jag har inte simmat lång bana sedan i somras. Man kan ju stå var som helst. Simmar jag ner mot perset på 16.27 är det bra. För 17-årige Martin Söderström var helgens JSM-framgångar en överraskning för många med final-platser och medaljvittring på 100 och 50 meter bröst.

– Individuellt var det här det bästa någonsin. Det här gör att man blir mer motiverad att göra det tunga jobbet framöver, säger Martin Söderström.

Hårt jobb är just vad som gäller för TSS:arna om junioreuropamästerskapet ska bli verklighet.

En normal simmarvecka innehåller sju till nio pass i bassängen. Inte alltid så lätt att få i hop med krävande gymnasiestudier.

– Under JSM missade man fem skoldagar. Mycket att ta igen, säger Pontus Ericsson.

På fredag står TSS:arna på startpallen i Burlöv. Då väntar säsongens första prov i långbana.

Björn Gustavsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons